Grissini :
35 dkg mąki
2 dkg świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml oliwy
2 niepełne łyżeczki soli
200 ml letniej wody
Wodę,drożdże i cukier mieszam razem i odstawiam na ok.15 minut. Następnie dodaję oliwę,sól i mąkę po 1 łyżce,mieszam drewnianą łyżką w misce.Postępuję w ten sposób,aż do uzyskania dość gęstego ciasta,wtedy dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam na ok.50 min.do wyrośnięcia.Następnie formuję bardzo cienkie paluszki,układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę ok.15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Sprawdzałam w międzyczasie,żeby się nie przypiekają za mocno.
Guacamole :
1 dojrzałe awokado
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
pół małej cebulki
1 pomidor - obieram ze skórki
sok z cytryny,sól,pieprz,świeża lub suszona kolendra
Wszystkie składniki bleduję,chciałam uzyskać jednolitą konsystencję,ale gdy robiłam guacamole ponownie,awokado rozgniotłam widelcem,czosnek przecisnęłam przez praskę,a reszte składników bardzo drobno pokroiłam.Dodałam kolendrę, sporo soku z cytryny i pieprz,lekko dosoliłam do smaku. Smacznego!!!
już dłuższy czas chodzą za mną takie paluchy, muszę w końcu upiec, lubię takie przysmaki, pycha :)
OdpowiedzUsuńU mnie wreszcie doczekały się realizacji:)Są pyszne,rodzinka sobie złożyła zamówienie na kolejne:)
Usuńbrzmi smacznie :) raz w życiu tylko jadłam awokado,a raczej pastę z awokado i niezbyt mi podeszła, ale daję mu kolejną szansę i czeka właśnie w lodówce, będzie dodatkiem do sałatki :) zobaczymy !!
OdpowiedzUsuńWszelkiego rodzaju składniki,których nie jada się na codzień zazwyczaj potrzebują konkretnych smaków do towarzystwa,żeby były do przyjęcia.Awokado z chili,cytryną itp.jest naprawdę smaczne i całkiem"zjadliwe":)-polecam.
UsuńAle Ci się udały! Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńBrzmi całkiem nieźle .
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taki przekąski:D
OdpowiedzUsuń