Łączna liczba wyświetleń

środa, 26 czerwca 2013

Kurczak korma :)

Podróż do Indii wciąż w kwestii marzeń,a korma to smaczny kąsek tego,co być może kiedyś się ziści.Przepis pochodzi z nowozakupionej książki "Curry lovers"z moimi niewielkimi zmianami.


4 cebule
olej do smażenia
po 25 g niemielonych nerkowców i zblanszowanych migdałów
1/4 łyżeczki szafranu - nie miałam w domu więc pominęłam
pół łyżeczki goździków+10x zielonego kardamonu oraz 5xbrązowego(u mnie tylko zielony)+4 cm cynamonu w laskach+1 łyżeczka ziaren kolendy=ucieram w moździerzu na proszek
1/2 łyżeczki chili w proszku
100 ml śmietany
kilka onerkowców do dekoracji na talerzu
80 dkg udek z kurczaka bez skóry
4 ząbki czosnku
4 cm świeżego imbiru

Dwie cebule kroję na cienkie plastry,solę i odstawiam na pół godziny,następnie odciskam sok,smażę do zbrązowienia,blenduję z 75 ml ciepłej wody i zostawiam na później.Nerkowce i migdały zalewam wrzątkiem(jeśli mamy migdały w łupinkach teraz dają się one łatwo usunąc,gdy migdały trochę namokną).Po 15 min.moczenia blenduję migdały i orzechy razem z 3 łyżkami wody,w której się moczyły. Rozgrzewam olej w woku lub głębokiej patelni i pozostałe 2 cebule pokrojone w kostkę smażę 10 min.aż zrobią się szkliste.Dodaję do nich sproszkowane przyprawy oraz chili,wyciśnięty przez praskę czosnek,starty na tarce imbir,zblendowane cebule i pastę orzech.-migdałową oraz udka kurczaka(ja wcześniej je podgotowałam przez 15 min.),dolewam 150 ml wody i duszę potrawę na wolnym ogniu ok.15 min.(taki czas podaje autorka książki,ja obawiałam się,że udka nie będą w całości uduszone w tym czasie dlatego zdecydowałam się dodać je wcześniej podgotowane).Na koniec dolewam śmietanę i chwilę trzymam na ogniu,żeby składniki sobą przeszły.Podaję z chlebkiem naan. Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe :) zjadłabym z przyjemnością i choć w ten sposób przeniosła się do Indii :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie jest smaczne i delikatne.Przyprawy dodają aromatu,ale nie sprawiają,że potrawa jest "hot"a kubki smakowe wypalone do reszty,co mnie bardzo cieszy:)

      Usuń
  2. Kurczak jest dobry na każdą okazję i o każdej porze! Swietna propozycja :) Mniam!
    dariawkuchni.blogspot.

    OdpowiedzUsuń
  3. O takiego kurczaka to bym wsunęła i to szybciutko :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego nie robiłam! Bardzo mi się podoba Twój przepis.
    Oby marzenia się spełniły! :*

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)