porcja na mała patelnię 16/20 cm
4 jajka
1 cebulka
1 czerwona papryka
2-3 ugotowane ziemniaki
kilka suszonych pomidorków - tym razem pominęłam
kukurydza z puszki - 3-4 łyżki
olej do smażenia
sól,pieprz,papryka w proszku
Na patelni rozgrzewam tłuszcz,podsmażam lekko pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę,dodaję pokrojone w plastry ziemniaki,kukurydzę i drobno pokrojone suszone pomidorki,jeśli się na nie decydujemy.W kubeczku rozbełtuję widelcem jajka,przyprawiam.Żeby uniknąć przypalenia omletu,tak jak niestety mi się przydarzyło,proponuję na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju,przełożyć na nią podgrzane składniki,rozłożyć je równo na patelni i zalać jajkami,nie mieszać.Smażyć na wolnym ogniu ok.10-15 min.następnie,gdy boki są podsmażone,odwracam omlet na drugą stronę kładąc talerz na patelnię i odwracając zawartość.Kilka minut dosmażam drugą stronę.Omlet smakuje dobrze tuż po przyrządzeniu jak również później,gdy ostygnie. Smacznego!!!
wygląda niezwykle smakowicie :) mój brat się specjalizuje w omletach :D ja nigdy nie robiłam, ale zrobię :) obiecuję :) miłego dnia!!
OdpowiedzUsuńOch,to trzymam Cię za słowo hahaha:)Omlet jest fajna odmianą,można urozmaicać "wkład" i dzięki temu mieć zawsze coś nowego na talerzu:)
UsuńWspaniała propozycja! Nigdy nie jadłam takiego omletu :) Ale mnie nastroiłaś na wspomnienia wakacyjne! :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)Wypróbuj,omlet naprawdę całkiem nieźle smakuje:)
UsuńSzybkie, sycące i pewnie smaczne :)
OdpowiedzUsuńNic dodać,nic ująć-dokładnie tak,jak piszesz:)
UsuńOmlet powiadasz? z ziemniakami? to dla mnie nowość ;). Czasem niezwykłe przepisy można przywieźć z wakacji ;)
OdpowiedzUsuń