6 kawałków kurczaka-u mnie podudzia
25 dkg chorizo
30-35 dkg ryżu do paelli
więcej niż litr bulionu-ja dałam wodę,bo z chorizo wytopiło się sporo tłuszczu więc nie chciałam dodawać bulionu
1 cebulka
2 ząbki czosnki
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy
2 czerwone papryki
spora garść mrożonej fasolki szparagowej
sól do smaku,grillowana papryka w proszku-dałam słodką niegrillowaną
Na patelni rozgrzewam olej i obsmażam na nim kurczaka,dodaję pokrojone w plasterki chorizo i lekko obsmażam.Zdejmuję mięso i kiełbasę,odkładam na talerz,a na patelnię dodaję pokrojoną drobno cebulkę,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę w proszku i na wolnym ogniu podsmażam,aż cebulka lekko zmięknie.Następnie wrzucam ryż,mieszam i pozostawiam go na dosłownie kilka minut,żeby się lekko rozgrzał,ale nie przypalił,dolewam bulion(wodę),dodaję pokrojone w kostkę papryki,fasolkę szparagową,2-3 łyżki koncentratu pomid., kurczak z chorizo również wędrują na patelnię i potrawa się dusi.Trzeba doglądać i dolewać bulion w razie potrzeby(u mnie ryż wchłonął ok 1.5 l wody).Dodaję trochę soli do smaku.Po ok.10-15 min.ryż powinien przyjąć odpowiednią ilość płynu,która sprawi,że będzie miękki,a danie gotowe do jedzenia.Podany czas jest orientacyjny,za każdym razem gdy przygotowuję paelle/risotto ilość dolewanego bulionu i czas duszenia potrawy jest nieco inny mimo zbliżonej ilość ryżu.Gdy danie jest gotowe pozostawiam je na 2 min.po przykryciem i podaję po tym czasie.Smacznego!!!
Wygląda pysznie! Uwielbiam takie potrawy :)
OdpowiedzUsuńDobre było i baaardzo duża porcja wychodzi:)
Usuńa mąż mi dziś właśnie mówił że zjadłby coś z ryżem :) chyba mu zrobię, ale za tydzień, po moim kolejnym wyjeździe :)
OdpowiedzUsuń:) Udanego wyjazdu zatem:)
UsuńPaella! mmm :)
OdpowiedzUsuńja wolę taką z kurczakiem, bo w Hiszpanii ta z owocami morza nie przypadła mi jakoś super do gustu
Ja owoce morza lubię,ale smakoszem nie jestem więc kurczaczek też mi bardzo pasował:)
UsuńMmm, apetyczna ta paella:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńWygląda wyśmienicie !
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje:) Dzięki:)
Usuń