Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 23 czerwca 2013

Sos do sałaty :)

Wspomnienie dzieciństwa-zielona sałata z tym właśnie sosem była moim ulubionym dodatkiem do drugiego dania.Pasuje w zasadzie do większości mięs,a do tego młode ziemniaczki z koperkiem...pycha,polecam:)


główka sałaty masłowej - z tym rodzajem sałaty smakuje najlepiej
ok.100 ml śmietany
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka łagodnej musztardy
cukier do smaku - sos powinien być słodkawy
ewentualnie odrobina soli i pieprzu - ja zazwyczaj pomijam,wystarcza musztarda
mała szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropli cytryny
świeży koperek lub natka pietruszki drobno posiekana

Sałatę płuczę i odsączam,rwę na małe kawałki.Jajka drobno kroję,śmietanę,mieszam z musztardą,przyprawami,natką lub szczypiorkiem,dodaję jajka,mieszam i sosem zalewam sałatę.Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam :) Piękne wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam!! moja mama tak zawsze robi, tzn nie dodawała nigdy musztardy ale ja spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja znam ten sos z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy,która fajnie przełamuje smaki:)

      Usuń
  3. coś w tym jest :) moja babcia zawsze robiła taką sałatę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę,a ja myślałam,że ten sos zna tylko moja Mama i ja hahaha:)

      Usuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)