Ja, nie-amatorka piwa,która po ten trunek sięga bardzo sporadycznie i wtedy są to raczej "babskie"piwka owocowe,niż tradycyjne gorzkie z pianką,w tym daniu zakochałam się od pierwszego posmakowania.Piwo doskonale się komponuje z delikatnym białym mięsem,nadaje całości charakteru,mimo że jego smak nie jest wyraźnie wyczuwalny.Polecam do ryżu lub makaronu.Przepis znalazłam w zapomnianej wręcz książeczce z serii"Biblioteczka Poradnika Domowego" na dania z drobiu zastępując indyka filetami z kurczaka.
40 dkg piersi kurczaka
1 szkl.jasnego piwa
2/3 szkl.bulionu drobiowego
1 czerwona papryka
1 cebula
odrobina mąki do obtoczenia filetów
4 łyżki śmietany
sól i pieprz
pół łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
Filety rozbijam tłuczkiem,doprawiam solą i pieprzem z obu stron,obtaczam w mące i smażę na złoto po obu stronach na rozgrzanym oleju.W rondlu rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę,paprykę w paski i smażę ok.3-5 min.Następnie dodaję piwo,bulion,cukier oraz tymianek i na wolnym ogniu duszę pod przykryciem 5 min.Usmażone filety dodaję do sosu,nakrywam i nadal duszę ok.20 min.aż mięso będzie miękkie.Na koniec dolewam śmietanę,doprawiam solą i pieprzem do smaku.Na talerzu oprószam suszoną natką pietruszki.Smacznego!!!
Ale mnie zaciekawiłaś! Danie brzmi i wygląda niesamowicie apetycznie, muszę spróbować. Tym bardziej, że ja też za piwem nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj,jest delikatne,nam smakowało.A przepis właśnie Mamie podałam,też będzie robić:)
Usuńno no kurczak z piwem to smaczny duet ;) zachęcam do eksperymentów z piwem, ja ostatnio szalałam z przepisami na bazie piwa ;). Tobie również polecam spróbować:)
OdpowiedzUsuńOj wiem,wiem,że piwnie było u Ciebie.Ja pierwszy raz dodawałam piwko,ale wyszło naprawdę ok więc na tym jednym razie się nie skończy:)
UsuńBardzo kuszące, zapisuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zaciekawiło to danie, proste składniki, a na pewno przepyszny efekt.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, piwo i śmietana, ciekawa jestem tego smaku?
OdpowiedzUsuńNam smakowało,mam nadzieję,że Tobie również będzie:)
UsuńO ciekawe, ciekawe :) Wygląda bardzo apetycznie, muszę się kiedyś skusić i wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńSosik z piwem powiadasz,hmmm może być smacznie.
OdpowiedzUsuńpysznie przyrządzone mięsko :)
OdpowiedzUsuń