Łączna liczba wyświetleń

piątek, 2 sierpnia 2013

Quiche z boczkiem :)

Dziś pomysł zaczerpnięty z kuchni francuskiej.Wprawdzie lato w pełni i raczej ma się ochotę na lekkie dania aniżeli na bardzo sycące i cięższe,to dodaję post z quichem,bo smak ma całkiem niezły,a podany z delikatną surówką smakuje wyjątkowo,w altance,w ogrodzie,z piwkiem...



35 dkg gotowego ciasta kruchego
1 łyżka musztardy Dijon
18 dkg boczku niezbyt tłustego
1 cebula
3 jajka
350 ml śmietany
15 dkg sera Gruyere
sól,pieprz,świeża natka pietruszki

Nagrzewam piekarnik do 200 stopni.Formę do tart wykładam ciastem,nakłuwam widelcem,a następnie karywam papierem do pieczenia i obciążam np.suchą fasolką i piekę w nagrzanym piekarniku 15 min.Zdejmuję obciążenie,ciasto smaruję musztardą i piekę kolejne 5 min.Wyjmuje i studzę,a temp.piekarnika zmniejszam do 180.Na patelni podsmażam boczek,gotowy odsączam na papierowym ręczniku,a na wytopionym tłuszczu podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę.Jajka bełtam widelcem razem z solą,pieprzem i natką oraz śmietaną.Połowę sera kroję w kostkę,wykładam na ciasto,na to cebulkę i boczek oraz resztę sera.Całość zalewam jajkami ze śmietaną i piekę 35-45 min.aż wierzch będzie ścięty.Smacznego!!!



12 komentarzy:

  1. kocham wytrawne wypieki:D prezentuje się bosko. Dla mnie od roku numerem jeden jest wersja - por, pieczarki i kurczak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:)Spróbuję Twój numer 1,bo z takimi składnikami będzie pyszny:)

      Usuń
  2. jakie pyszności :)
    bardzo ładnie się prezentuje i do piwka na pewno bardzo doba na chłodniejsze wieczory ;)

    pozdrawiam i dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli serwujesz mi to danie w ogrodzie, w altance i z piwkiem to ja się skuszę ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. idealnie moje smaki! zapisuję do ulubionych!

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam różnego rodzaju Quiche i tarty :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny pomysł. Musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)