35 dkg gotowego ciasta kruchego
1 łyżka musztardy Dijon
18 dkg boczku niezbyt tłustego
1 cebula
3 jajka
350 ml śmietany
15 dkg sera Gruyere
sól,pieprz,świeża natka pietruszki
Nagrzewam piekarnik do 200 stopni.Formę do tart wykładam ciastem,nakłuwam widelcem,a następnie karywam papierem do pieczenia i obciążam np.suchą fasolką i piekę w nagrzanym piekarniku 15 min.Zdejmuję obciążenie,ciasto smaruję musztardą i piekę kolejne 5 min.Wyjmuje i studzę,a temp.piekarnika zmniejszam do 180.Na patelni podsmażam boczek,gotowy odsączam na papierowym ręczniku,a na wytopionym tłuszczu podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę.Jajka bełtam widelcem razem z solą,pieprzem i natką oraz śmietaną.Połowę sera kroję w kostkę,wykładam na ciasto,na to cebulkę i boczek oraz resztę sera.Całość zalewam jajkami ze śmietaną i piekę 35-45 min.aż wierzch będzie ścięty.Smacznego!!!
kocham wytrawne wypieki:D prezentuje się bosko. Dla mnie od roku numerem jeden jest wersja - por, pieczarki i kurczak:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)Spróbuję Twój numer 1,bo z takimi składnikami będzie pyszny:)
Usuńjakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie się prezentuje i do piwka na pewno bardzo doba na chłodniejsze wieczory ;)
pozdrawiam i dodaję do ulubionych :)
Dziękuję,mam nadzieję,że będzie smakować:)
Usuńale fajnie Ci wyszła,,,
OdpowiedzUsuńjeśli serwujesz mi to danie w ogrodzie, w altance i z piwkiem to ja się skuszę ;D
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie:)
Usuńidealnie moje smaki! zapisuję do ulubionych!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Czekam więc na opinię:)miłego weekendu:)
UsuńUwielbiam różnego rodzaju Quiche i tarty :) Pycha!
OdpowiedzUsuńslicznie sie prezentuje..
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł. Musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuń