10 dkg masła
30 dkg jasnego muscovado
pół łyżeczki cynamonu - można dać trochę więcej
2 jajka
15 dkg mąki
10 dkg orzechów pekan w połówkach
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło rozpuszczam w rondelku na bardzo małym ogniu,dodaję cukier i cynamon i mieszam do połączenia i rozpuszczenia się cukru-nie smażę,nie gotuję.Zdejmuję z ognia i po lekkim ostudzeniu dodaję rozbełtane jajka i mieszam drewnianą łyżką,aż uzyskam jednolitą masę.Następnie dodaję mąkę,proszek do pieczenia i orzechy,mieszam i wykładam do formy(28/17 cm) wyłożonej papierem i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.Jeśli po sprawdzeniu wykałaczka jest sucha ciasto jest upieczone-ja piekłam 35 min.Po wyjęciu z piekarnika studzę w formie i chłodne wyjmuję.Wierzch można obsypać pudrem-ja pominęłam,bo ciasto jest bardzo słodkie.Smacznego!!!
Wygląda przepysznie!!!!!!
OdpowiedzUsuńcynamon + orzechy - uwielbiam, wygląda cudownie i smakuje na pewno cudownie ;)
OdpowiedzUsuńSmak przypomina mi cukierki krówki:)
UsuńMuszę spróbować zrobić :) Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńDo kawki do schrupania. Co za fajne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiacho super się prezentuje i pewnie bosko smakuje :) Mniam!
OdpowiedzUsuńPiję kawę, proszę mnie nie drażnić:)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje :) zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńciasto wygląda smacznie, fajne na upały bo bez kremu
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! wpraszam się na kawkę ;)
OdpowiedzUsuńO takiego ciacha jeszcze nie robiłam. Do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuń