porcja na małą formę,ja użyłam do brownies:
27,5 dkg mąki samorosnącej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
skórka z cytryny
17,5 dkg cukru
3 jajka
17,5 dkg masła - roztopić
30 dkg startej na grubej tarce marchewki
1 duży lub 2 małe banany
ok.15 dkg serka Filadelfia
4-5 dkg cukru pudru
sok z skórka z cytryny - ilość odpowiednia do uzyskania kremowej konsyst.polewy,ja dałam ponad połowę soku
Mąkę,proszek i sodę oraz cynamon i sól wsypuję do miski.Dodaję skórkę z cytryny i cukier.Jajka ubijam z wystudzonym masłem i dodaję do suchych składników,a następnie dodaję marchewkę i rozgniecionego widelcem banana,mieszam całość drewnianą łyżką i wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę 45 min.w nagrzanym do 180 st.piekarniku(do suchego patyczka).Wyjmuję i studzę.W misce ucieram serek z cukrem i sokiem z cytryny,aż do uzyskania jednolitej konsystencji,niezbyt rzadkiej.Smaruję wierzch ciasta i (opcjonalnie)posypuję czekoladowymi drobinkami.Smacznego!!!
uwielbiam ciasta marchewkowe :) serek świetnie się z nim komponuje!
OdpowiedzUsuńmarchewkowe uwielbiam a ta polewa pasuje idealnie
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze ciasta marchewkowego, a twoje tka kusi. I ta serowa polewa. Pyszności :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe :) Spróbuję kiedyś według Twojego przepisu je przygotować.
OdpowiedzUsuńmoje ulubione <3
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kawałek
Bardzo lubię ciasto marchewkowe :) Przepyszne!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasta u Ciebie :) Widzę, że nie odpoczywasz po świętach! Też chodzi za mną ciasto marchewkowe!
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)