Łączna liczba wyświetleń

środa, 18 grudnia 2013

Gratin z cukinii :)

Jednogarnkowe danie,którego smak wyjątkowo pozytywnie mnie zaskoczył.Przygotowywałam je z pewną obawą,czy zostanie zaakceptowane przez rodzinkę,bo choć pomysł mi się spodobał,to nie musiało się to równać z dobrym smakiem.Lekkie danie na kolację:)


ok.50 dkg młodych cukinii - jeśli są duże,to proponuję je przekroić wzdłuż,ja zużyłam 5 szt przekrojonych na pół
8-10 plastrów szynki -przecinam na pasy,do owinięcia cukinii
ok.15 dkg sera cheddar
4 dkg mąki
600 ml mleka
5,5 dkg masła
sól i pieprz do smaku
4 dkg bułki tartej
sporo świeżego szczypiorku - siekam drobno
1 łyżeczka musztardy Dijon


Cukinię myję,odcinam końce i gotuję ok.4-5 min.w osolonej wodzie,odcedzam.W międzyczasie roztapiam masło w garnku na wolnym ogniu,dosypuję mąkę i cały czas mieszam,aż leciutko się podsmaży(nie zbrązowi),wolno dolewam mleko mieszając masę i gotuję,aż zacznie gęstnieć.Po zdjęciu z ognia dodaję musztardę.Dosypuję 3/4 startego na grubej tarce sera,doprawiam solą i pieprzem,dosypuję szczypiorek.Cukinie owijam szynką,układam w naczyniu żaroodpornym,polewam sosem i posypuję resztą sera wymieszanego z bułką tartą.Piekę w 190 st.do momentu przypieczenia wierzchu.Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Młoda cukinia o tej porze roku to jest poezja. Nie jadłam jeszcze Gratinu ale wygląda pysznie :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam tego typu dania! Wygląda super. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratinu jeszcze nie jadłam, ale danie jak patrzę po składnikach musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gratin jadłam tylko z ziemniaków, ale wierzę że ten z cukinii jest równie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)