Jednogarnkowe danie,którego smak wyjątkowo pozytywnie mnie zaskoczył.Przygotowywałam je z pewną obawą,czy zostanie zaakceptowane przez rodzinkę,bo choć pomysł mi się spodobał,to nie musiało się to równać z dobrym smakiem.Lekkie danie na kolację:)
ok.50 dkg młodych cukinii - jeśli są duże,to proponuję je przekroić wzdłuż,ja zużyłam 5 szt przekrojonych na pół
8-10 plastrów szynki -przecinam na pasy,do owinięcia cukinii
ok.15 dkg sera cheddar
4 dkg mąki
600 ml mleka
5,5 dkg masła
sól i pieprz do smaku
4 dkg bułki tartej
sporo świeżego szczypiorku - siekam drobno
1 łyżeczka musztardy Dijon
Cukinię myję,odcinam końce i gotuję ok.4-5 min.w osolonej wodzie,odcedzam.W międzyczasie roztapiam masło w garnku na wolnym ogniu,dosypuję mąkę i cały czas mieszam,aż leciutko się podsmaży(nie zbrązowi),wolno dolewam mleko mieszając masę i gotuję,aż zacznie gęstnieć.Po zdjęciu z ognia dodaję musztardę.Dosypuję 3/4 startego na grubej tarce sera,doprawiam solą i pieprzem,dosypuję szczypiorek.Cukinie owijam szynką,układam w naczyniu żaroodpornym,polewam sosem i posypuję resztą sera wymieszanego z bułką tartą.Piekę w 190 st.do momentu przypieczenia wierzchu.Smacznego!!!
Młoda cukinia o tej porze roku to jest poezja. Nie jadłam jeszcze Gratinu ale wygląda pysznie :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam tego typu dania! Wygląda super. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGratinu jeszcze nie jadłam, ale danie jak patrzę po składnikach musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńgratin jadłam tylko z ziemniaków, ale wierzę że ten z cukinii jest równie smaczny :)
OdpowiedzUsuń