"Easy one-pot"po raz kolejny przyszła z pomoca-jednogarnkowe,risotto od dawna mnie kusiło,aż wreszcie wylądowało na talerzu,z kilkoma moimi zmianami.Pyszne!Spróbujcie:)
12,5 dkg masła
1 duża cebula -kroję w kostkę
2 ząbki czosnku-siekam drobno
25 dkg pieczarek-oczyszczam,kroję w kostkę
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
150 ml białego wytrawnego wina
50 dkg ryżu do risotto
1,2 l - 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
parmezan do starcia na wierzch+trochę do dodania do środka
sól i pieprz do smaku
Połowę masła rozgrzewam w dużym rondlu lub na głębokiej patelni,dodaję czosnek i cebulę i na wolnym ogniu duszę do miękkości.Dodaję pieczarki i zioła,lekko podgrzewam i dolewam wino.Jak wyparuje zmniejszając o połowę swoją objętość to dosypuję ryż,mieszam,aż połączy się ze składnikami.Stopniowo dolewam bulion mieszając risotto.Zajmuje to ok.15-20 min w zależności od rodzaju ryżu(mojemu wystarczyło 1,2 l i ok.15 min.)Następnie doprawiam sola i pieprzem,dodaję trochę startego na tarce parmezanu,resztę masła,mieszam i na chwilę zostawiam pod przykryciem.Porcje na talerzach posypuję resztą sera i świeżo zmielonym pieprzem.Sewruję tuż po przygotowaniu.Smacznego!!!
pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania ryżowe, zwłaszcza risotta, z pieczarkami jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńlubię takie, ładnie podane
OdpowiedzUsuńoj, jak mnie kusi :) pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię dania z ryżu, lekkie i zdrowe. Apetyt mi zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńPięknie podane! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńDawno nie przygotowywałam risotta. Chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńjestem fanką risotta, z czymkolwiek by nie było :). No może nie licząc owoców morza ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, też mi wszystko jedno właściwie z czym :)
OdpowiedzUsuńrisotto uwielbiam z różnym składnikami :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja :) Zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię, kuchnia włoska jest moja ulubioną kuchnią:)
OdpowiedzUsuńAch, jak dawno nie jadła risotto :) To mi się podoba, na świąteczną nutę :)
OdpowiedzUsuń