60 dkg filetów z dorsza - u mnie było troszkę mniejsza porcja
2 średnie selery - dałam 1 mały
duża cebula
3 łyżki masła
sok z cytryny
pół łyżeczki skórki z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
1 szkl.śmietany
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
W rondlu rozgrzewam masło,wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę.Rybę kroję na kawałki,skrapiam częścią soku z cytryny.Gdy cebula trochę zmięknie dodaję startego na grubej tarce selera,skrapiam sokiem z cytryny,dodaję rybę,sól i odrobinę wody i duszę pod przykryciem na wolnym ogniu,aż ryba będzie miękka.Doprawiam pieprzem,gałką muszkatołową,skórką z cytryny,dolewam śmietanę i króciutko podduszam.Posypuję posiekaną natką pietruszki.Smacznego!!!
z selerem na pewno pysznie smakuje :) i jakie szybko się robi! przepis zapisuję!
OdpowiedzUsuńTen seler mnie bardzo pozytywnie zaskoczył,a danie właściwie samo się zrobiło,dziś czasu było mało więc taki obiad to strzał w dziesiątkę:)
UsuńBardzo chętnie zjadłabym z selerem twojego dorsza. Super pomysł dla mnie bomba :-)
OdpowiedzUsuńLubię dorsza, szczególnie wędzonego. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńTaki dorsz to dla mnie nowość i chętnie go wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie wariacje na temat ryby.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ;)
Śledź inaczej, trzeba eksperymentować. Wesołych Świąt Aguś, spędzonych w szczęściu w gronie najbliższych :)
OdpowiedzUsuńWesołych świat i samych sukcesów w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńNiech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
Właściwie tak to typowo ryba po szwedzku, bo Szwedzi lubią gotować rybę w śmietankowych sosach.
OdpowiedzUsuńApetyczny ten dorsz :). Szczęśliwego Nowego Roku i wielu sukcesów, nie tylko kulinarnych! :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować wybornie, robię podobnie w sosie cytrynowym i śmietaną i pysznie smakuje taka rybka :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad mieliście, bardzo smakowicie wygląda:) Cudowności w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńdorsza bardzo lubię, dodatkowe składniki które podajesz też, myślę że całość będzie smaczna
OdpowiedzUsuńCzy on ze Szwecji czy nie to brzmi zachęcająco.
OdpowiedzUsuń