masło do podsmażenia
1 por - oczyszczony kroję w półplastry
1 ząbek czosnku - przeciskam przez praskę
1,5 l bulionu z drobiu
45 dkg zielonego groszku - użyłam mrożonego
ok.200-250 ml śmietany
sporo świeżego szczypiorku
kilka plastrów szynki parmeńskiej
sól i pieprz do smaku
na talerzu można dodatkowo dołożyć łyżkę jogurtu greckiego - ja pominęłam
W garnku rozgrzewam masło,dodaję pora i czosnek i na wolnym ogniu duszę pod przykryciem,aż por zmięknie.Dodaję groszek,bulion i posiekany szczypiorek i gotuję,aż groszek będzie miękki.Miksuję,dolewam śmietanę,doprawiam solą i pieprzem.Na talerzu dodaję pokrojoną w kawałki szynkę.Lekko słodkawy smak groszku całkiem nieźle komponuje się ze słonawym,ale delikatnym smakiem szynki.Smacznego!!!
pyszna zupka :) poproszę miseczkę, chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńto ja też poproszę bo wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńOoo, musiała być pyszna, bardzo lubię groszek:)
OdpowiedzUsuńSzynka parmeńska z pewnością nadała jej niesamowitego aromatu. Następnym razem spróbuję :) Ale... już po świętach :)
OdpowiedzUsuńNa pewno ciekawie smakowała, warto wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńoo, ja robiłam tylko z tartym serem i groszkiem ptysiowym.. myślę, że szynka parmeńska była też super dodatkiem.
OdpowiedzUsuń