50 dkg piersi z kurczaka
olej do smażenia
2 ząbki czosnku - drobno siekam
3 cm świeżego imbiru - drobno siekam
10 dkg niesolonych nerkowców
marynata:
po 1 łyżeczce cukru i mąki kukurydzianej
po 1 łyżce sosu sojowego i octu ryżowego lub sherry
sos:
po 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego i sherry - ja zamiast sherry użyłam białego wytrawnego wina
3 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu drobiowego
1 łyżka cukru
Kurczaka kroję w niewielką kostkę,składniki marynaty mieszam w misce i wrzucam do niej kurczaka.Miskę przykrywam przeżroczystą folią i wkładam do lodówki na 30 min-tu czas wolny na wspomnianą kawę:)Po tym czasie w głębokiej patelni lub woku rozgrzewam olej,wrzucam czosnek i imbir i smażę 1 min.żeby czosnek się nie przypalił,bo będzie gorzki.Dodaję kurczaka i lekko podsmażam.Składniki sosu mieszam i wlewam do kurczaka.Całość duszę,aż kurczak będzie miękki.Pod koniec dorzucam orzechy,Można to zrobić w momencie dodawania kurczaka,wtedy będą bardziej miękkie.Podaję z chińskim makaronem.Smacznego!!!
Bardzo fajny przepis:) choć ja wykorzystuję sos z moich przetworów, to ten przepis też bardzo mi się podoba, no i nerkowce które mogę jeść kilogramami:) mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Ja nie robię przetworów dlatego ten sposób mi bardzo odpowiada:)
UsuńLubię takie dania, choć rzadko przygotowuję, trzeba to zmienić! Widzę zmiany na blogu, pięknie!
OdpowiedzUsuńDzięki,nie mogłam się zdecydować na szablon bloga-wciąż coś mi w nim nie grało:)
UsuńAle fajnie zmieniłaś wygląd bloga! Bardzo przyjemnie :)
OdpowiedzUsuńDanie bardzo mi się podoba :)
Miło mi to słyszeć-danie naprawdę nam smakowało:)a szata bloga teraz mi nareszcie odpowiada i cieszę się,że zmiana,jak sama zauważyłaś,wyszła na plus:)
UsuńMmm... Uwielbiam chińszczyznę, a tym bardziej domową. Twoja propozycja wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńO tak - zdecydowanie moje smaki, a poza tym uwielbiam kuchnię chińską, taka domową oczywiście :)
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jakie pyszne składniki do tego kurczaka! Uwielbiam świeży imbir !!
OdpowiedzUsuńTo cos dla mnie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje :)
Widzę,że domowy"kuciak"ma sporo amatorów:)życzę smacznego:)
Usuńdoskonały pomysł na obiad:) lubię takie dania:) są przepyszne:) Twoje prezentuje się pięknie:)
OdpowiedzUsuńPycha, lubię takie szybkie i pyszne obiadki, w Lidlu właśnie tydzień azjatycki, kupiłam makaron i kilka sosów, jutro u mnie też chińszczyzna :)
OdpowiedzUsuńZ nerkowcami które bardzo lubię to ja zasiadam do twojej miseczki :-) moje smaki
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kurczaka z nerkowcami. Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten przepis!