Wszędzie dziś pączkowo-faworkowe wpisy,a u mnie, na przekór,będą muffinki :)Zdecydowanie łatwiej jest mi się za nie zabrać,niż za pączki i chociaż mam ogromną ochotę na domowego pączusia,to apetyt na niego w tegoroczny tłusty czwartek zaspokoję muffinką :)
porcja na 12 sztuk
11 dkg miękkiego masła
16 dkg mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka cynamonu
10 dkg płatków owsianych
trochę posiekanych orzechów
10 dkg cukru demerara
2 jajka
3 dojrzałe banany
120 ml mleka
Wszystkie suche składniki wsypuję do miski,dodaję posiekany orzechy i lekko mieszam.Masło z cukrem ubijam mikserem na dość gładką masę,dodaję jajka,następnie rozgniecione banany i mleko,lekko ubijam.Mokre składniki dodaję do suchych,mieszam całość.Masą wypełniam muffinkowe papilotki i piekę ok.20 min w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem,czy są upieczone w środku.Smacznego!!!
Taka muffinka jest lepsza od pączków! Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki! Twoje wyszły idealnie:)
OdpowiedzUsuńMuffinki z płatkami owsianymi super :))
OdpowiedzUsuńTo taka zdrowa wersja muffinki. Bardzo lubię takie - pyszne!
OdpowiedzUsuńcudnie ci wyszły! też je ostatnio piekłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne! Mają wszystko to co lubię, aż bym upiekła, mam nadzieję że dzieciom posmakują :D
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać że papilotki świetne :D
OdpowiedzUsuńJak jeść to tylko zdrowe muffinki u Agi. A co najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej nie pójdzie w boczki :) Ja teraz popracuję po czwartkowym łasuchowaniu :( już mi się nie chce
OdpowiedzUsuńZdrowe i pyszne muffinki, super :)
OdpowiedzUsuń