80 dkg mielonego mięsa drobiowego - u mnie indyk
15 dkg mozzarelli startej na grubej tarce
sporo szczypiorku
jajko
3 łyżki bułki tartej
ok.500 ml śmietany
250 ml bulionu drobiowego
2 łyżki musztardy
1 łyżka sosu Worcester
po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki i cukru
sól i pieprz do smaku
odrobina bazyli i estragonu do mięsa
mąka do obtoczenia pulpetów
Do miski wkładam mięso,dodaję jajko,bazylię,estragon,sól i pieprz,posiekany drobno szczypiorek,ser oraz sos Worcester i tartą bułkę.Wyrabiam całość na gładką masę,formuję małe pulpeciki i wkładam do rondla z gotującym się bulionem.Gdy mięso jest już gotowe,dodaję do bulionu cukier i paprykę oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i gotuję całość na małym ogniu przez krótką chwilę.W razie potrzeby mozna sos doprawić solą i pieprzem.Smacznego!!!
Bardzo jestem ciekawa smaku..;-)
OdpowiedzUsuńKochana, czytasz w moich myślach :) Coś podobnego miałam dziś w planach, zaraz się zabieram :)
OdpowiedzUsuńA to smacznego życzę,mam nadzieję,że efekt Was zadowoli:)
UsuńWyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł z sosem:)
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada :) jak zawsze Aguś u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPulpety bardzo lubię, zjadłabym wszystkie bo to moje smaki :-) fajne połączenie z mozzarellą
OdpowiedzUsuńPyszne pulpety w pysznym sosie.
OdpowiedzUsuńpulpeciki z mozzarellą jeszcze nie faszerowałam, wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPulpeciki jak dla mnie smakowite i ten sosik...nagle zgłodniałam:))
OdpowiedzUsuńFajne te pulpeciki :) Z mozzarellą jeszcze nie próbowałam, ani robić ani jeść ;))
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w mój gust tymi pulpecikami. Pysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na obiad, uwielbiam pulpety :)
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńPS Widze zmiane w wyglądzie bloga, bardzo ładnie tu u Ciebie teraz :)