Wstyd się przyznać,ale w ubiegłym roku,kiedy przyszedł sezon na młodą kapustę,ja ani raz nic z niej nie przygotowałam.Chciałabym to jakoś nadrobić,bo przecież taka kapusta smakuje wyjątkowo.Ale jak nadrobić zaległości,jak brak pomysłów.Przejrzałam książki,gazety,swoje zapiski i oczywiście blogi i zaznaczyłam kilka przepisów.W planie więc jest zupa,bigos,gołąbki-wysoko mierzę,ciekawe,co z tego wyjdzie oraz na prośbę męża kapusta z koperkiem,taka jaką jadał w swoim domu.Ostatni pomysł fajny,bo taka kapusta jest smaczna,ale ja jednak chciałam go zaskoczyć czymś nowym i zrobiłam kapustę z pomidorami z przepisu Malwiny(klik).Zamieniłam seler naciowy na cukinię i przystąpiłam do gotowania.Zapraszam:)
młoda kapusta - nieco mniejsza niż 80 dkg po obraniu dużych zewnętrznych liści
krojone pomidory z kartonika - 40 dkg
2 marchewki
2 - 3 szklanki wody
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1 mała cukinia
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki
2 łyżki octu balsamicznego
sól,pieprz
2 płaskie łyżeczki cukru - ilość dobrać do własnego smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
trochę oleju
świeży koperek
Kapustę kroję drobno,wrzucam do garnka,zalewam wodą i dodaję pomidorki z kartonika,marchewki pokrojone w półplasterki oraz cukinię w plastrach,listek i ziela ang. i gotuję,aż warzywa będą miękkie,w razie potrzeby można dolać nieco więcej wody.Na patelni rogrzewam olej i smażę cebulę w kostkę do zeszklenia,na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę i mieszam,żeby powstała zasmażka,dodaję do kapusty.Doprawiam octem balsamicznym,solą,pieprzem,papryką i cukrem,posypuję koperkiem i jeszcze chwilę duszę całość,żeby smaki się przegryzły.Kapustę przygotowałam dzień wcześniej przed podaniem.Smacznego!!!
Młodą kapustę to możemy wcinać na surowo jak zwierzątka :D Ale w takim daniu też musi smakować pysznie :P
OdpowiedzUsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-) bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńAguś ależ wygląda smakowicie:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńTaki prosty ale pyszny sposób na dobre jedzenie:))
OdpowiedzUsuńFajna propozycja, a ja właśnie przytachałam dziś z targu wielką kapuchę :)
OdpowiedzUsuńJaki pyszny sposób na obiad, mniam!
OdpowiedzUsuńPyszni i zdrowy pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo, z pomidorkami zwłaszcza :)
OdpowiedzUsuńPrzyszłam na zapiekanke, a tu kapusta, ale nic tez lubie, wiec się częstuje i bede czekac, na to po co przyszlam :)
OdpowiedzUsuńKochana,od fotek do posta droga długa i kręta haha
Usuńmłodą kapustkę kocham miłością wielką:D
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
Bardzo fajna kapusta, z pewnością by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNie odmówię nigdy:)
OdpowiedzUsuńLubię i to bardzo. W sezonie kiedy jest młoda kapusta gotuje często.
OdpowiedzUsuńTeż taką robię - jest pyszna! Mniam mniam!
OdpowiedzUsuńTakiej w pomidorach nie robiłam, ale lubię taką młoda kapustkę bardzo :)
OdpowiedzUsuńTeż miałam młodą kapustę na tapecie ostatnio, chwilowo się z nią pożegnałam, choć w głowie mam jeszcze kilka pomysłów. Taka wersja z pomidorami również wygląda obiecująco :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się to prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUhm, narobiłaś mi ochoty tą młodą kapustą.
OdpowiedzUsuń