Łączna liczba wyświetleń

środa, 10 czerwca 2015

Pasztet z pieczarek z papryką :)

Bardzo smaczny pasztet wegetariański,który można zjeść jako dodatek do chleba jak również w towarzystwie sałatki pomijając pieczywo.Lekko ciepły można rozsmarować,bo jest wystarczająco miękki i wilgotny.Choć w mojej sałatce pojawił się grillowany boczek,to pasztet jest jak najbardziej wege:)


         porcja na keksówkę o dł.22 cm

40 - 45 dkg pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki białego wina i bulionu warzywnego
40 dkg czerwonej fasolki z puszki - waga całej puszki,przed dodaniem fasolkę trzeba odsączyć
garść plus jeszcze troszkę płątków owsianych
sól,pieprz
słodka papryka
majeranek


Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry,wrzucam do garnka razem z papryką w kostkę i cebulą w kostkę,winem,bulionem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Duszę ok.10 min.pod przykryciem,a następnie odstawiam do przestudzenia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Do pieczarek dodaję odcedzoną fasolkę i całość blenduję.Dodaję płatki owsiane,jajko,przyprawy,przekładam do wyłożonej papierem foremki i piekę 45 - 60 min,aż wierzch stężeje i ładnie się przypiecze.Kroję po lekkim przestudzeniu.Podaję z surówką i chlebem orkiszowym.Smacznego!!!



15 komentarzy:

  1. Bardzo go lubię i robię z różnymi dodatkami :-) super ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczarkowy? Już sam nazwa brzmi pysznie!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny ten pasztet, ciekawy przepis :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno taki pasztet przebija wszystkie kupne :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie pasztety, z pieczarek jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny pasztecik, pieczarki uwielbiam, muszę kiedyś wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pasztet, nawet dla mięsolubnych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis ciekawy, a pasztecik pewnie smaczny. Chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pasztet, zwłaszcza dla miłośników pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał, pycha, w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny, a pieczarki lubię :))

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)