porcja na keksówkę o dł.22 cm
40 - 45 dkg pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki białego wina i bulionu warzywnego
40 dkg czerwonej fasolki z puszki - waga całej puszki,przed dodaniem fasolkę trzeba odsączyć
garść plus jeszcze troszkę płątków owsianych
sól,pieprz
słodka papryka
majeranek
Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry,wrzucam do garnka razem z papryką w kostkę i cebulą w kostkę,winem,bulionem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Duszę ok.10 min.pod przykryciem,a następnie odstawiam do przestudzenia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Do pieczarek dodaję odcedzoną fasolkę i całość blenduję.Dodaję płatki owsiane,jajko,przyprawy,przekładam do wyłożonej papierem foremki i piekę 45 - 60 min,aż wierzch stężeje i ładnie się przypiecze.Kroję po lekkim przestudzeniu.Podaję z surówką i chlebem orkiszowym.Smacznego!!!
Bardzo go lubię i robię z różnymi dodatkami :-) super ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńPieczarkowy? Już sam nazwa brzmi pysznie!: )
OdpowiedzUsuńTeż mi się "rzuciła w oko":)
UsuńFajny ten pasztet, ciekawy przepis :) Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNa pewno taki pasztet przebija wszystkie kupne :P
OdpowiedzUsuńLubię takie pasztety, z pieczarek jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPasztet widac udany i to bardzo;)
OdpowiedzUsuńAle fajny pasztecik, pieczarki uwielbiam, muszę kiedyś wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pasztet, nawet dla mięsolubnych :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy, a pasztecik pewnie smaczny. Chętnie bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pasztet, zwłaszcza dla miłośników pieczarek :)
OdpowiedzUsuńSmakowity pasztet, mniam :)
OdpowiedzUsuńŁał, pycha, w sam raz dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasztety!
OdpowiedzUsuńFajny, a pieczarki lubię :))
OdpowiedzUsuń