Ale dzisiejszy,choć smakiem inny od tego Mamy,jest smaczny,pachnący warzywami i mięskiem,no i z moją ulubioną kaszą jęczmienną.
żeberka wieprzowe - dałam 6 pojedynczych kawałków z przyrośnietym mięskiem
5-6 łyżek kaszy jęczmiennej - ja użyłam z 1 woreczka
0.5 kg ziemniaków
2 małe marchewki
1 pietruszka
pół pora
kawałek selera
1 cebula
1 listek laurowy
po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego,sól
natka pietruszki i selera(tą drugą pominęłam)
ewentualnie kostka bulionowa-ja pominęłam
Żeberka wrzucam do garnka,zalewam 2 l wody i gotuję ok.20 min.Warzywa ścieram na grubej tarce,cebulkę kroję w kostkę,pora w półplasterki,ziemniaki w kostkę i wszystko wrzucam do żeberek.Dodaję kaszę,listek,pieprz,sól i ziele ang.posiekaną niezbyt drobno natkę(jeśli korzystamy z kostki bulion.,to dodajemy ją w tym momencie)i całość gotuję,aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego!!!
zimą najlepiej rozgrzewa:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię krupnik i często gotuję :)
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle za mną chodzi! Trafiłaś w dziesiątkę z przepisem :)
OdpowiedzUsuńWyczułam intuicyjnie:)
UsuńDawno nie jadłam : )
OdpowiedzUsuń