Łączna liczba wyświetleń

piątek, 8 marca 2013

Ciecierzyca w jednym garnku zapieczona :)

 Ponieważ ciecierzyca,jak nietrudno zauważyć,ostatnio króluje na blogach,nie pozostało mi nic innego,jak przygotować danie z jej dodatkiem. Przepis pochodzi z nowozakupionej książki "Easy one-pot",czyli po prostu dania jednogarnkowe,do której będę wracać dość często w nadchodzącym miesiącu,ze względu na  nawał obowiązków,a jednogarnkowe dania,są szybkie do wykonania:) Dzisiejsza potrawa zachwyciła nas smakiem i prostotą.Niewyszukane składniki pozwalają na powracanie do jej smaku.


45 dka ryżu do paelli
40 dkg ciecierzycy z puszki - odsączam
4 pomidory - sparzone,obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 główka czosnku - nieobrana z łupinki
1 cebula
5 dkg rodzynek namoczonych i odsączonych
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
ok. 1 l bulionu warzywnego lub wody(ja użyłam wodę)

Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę i całą główkę czosnku(obrałam ten najbardziej zewnętrzne łupinki).Cebula ma być lekko złota,a czosnek powinien robić się miękki. Następnie wyjęłam czosnek i odłożyłam na bok,będzie potrzebny później.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.Do cebuli dodałam pomidory,lekko poddusiłam i wsypałam ryż.Całość zalałam połową wody,dodałam paprykę w proszku,sól i pieprz.Po ok.10-15 minutach,od czasu do czasu mieszając potrawę,dodałam ciecierzycę i rodzynki.Dodałam część pozostałej wody i potrawę przełożyłam do naczynia żaroodpornego,na środek włożyłam główkę czosnku i całość włożyłam do rozgrzanego piekarnika. Po ok.15 min.dodałam resztę wody lekko łącząc ją z potrawą.Ryż musi wchłonąć cały płyn,co spowoduje,że będzie miękki.Poddusiłam jeszcze chwilę.Czosnek jest bardzo miękki wewnątrz więc nadaje się do wyciśnięcia z łupinek i poszczególnych kilka ząbków można wymieszać z ryżem tuż przed podaniem lub po prostu zużyć je do innych celów. Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Też mnie zaciekawił i nie żałowałam,że zrobiłam,bo po pierwsze smaczne danie,a po drugie duża porcja,na 4 osoby wystarcza spokojnie:)

      Usuń
  2. fajny przepis :) faktycznie wszędzie jest teraz ciecierzyca :) w końcu i ja coś muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja, następnym razem zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)