45 dka ryżu do paelli
40 dkg ciecierzycy z puszki - odsączam
4 pomidory - sparzone,obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
1 główka czosnku - nieobrana z łupinki
1 cebula
5 dkg rodzynek namoczonych i odsączonych
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
ok. 1 l bulionu warzywnego lub wody(ja użyłam wodę)
Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę i całą główkę czosnku(obrałam ten najbardziej zewnętrzne łupinki).Cebula ma być lekko złota,a czosnek powinien robić się miękki. Następnie wyjęłam czosnek i odłożyłam na bok,będzie potrzebny później.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.Do cebuli dodałam pomidory,lekko poddusiłam i wsypałam ryż.Całość zalałam połową wody,dodałam paprykę w proszku,sól i pieprz.Po ok.10-15 minutach,od czasu do czasu mieszając potrawę,dodałam ciecierzycę i rodzynki.Dodałam część pozostałej wody i potrawę przełożyłam do naczynia żaroodpornego,na środek włożyłam główkę czosnku i całość włożyłam do rozgrzanego piekarnika. Po ok.15 min.dodałam resztę wody lekko łącząc ją z potrawą.Ryż musi wchłonąć cały płyn,co spowoduje,że będzie miękki.Poddusiłam jeszcze chwilę.Czosnek jest bardzo miękki wewnątrz więc nadaje się do wyciśnięcia z łupinek i poszczególnych kilka ząbków można wymieszać z ryżem tuż przed podaniem lub po prostu zużyć je do innych celów. Smacznego!!!
bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńTeż mnie zaciekawił i nie żałowałam,że zrobiłam,bo po pierwsze smaczne danie,a po drugie duża porcja,na 4 osoby wystarcza spokojnie:)
Usuńfajny przepis :) faktycznie wszędzie jest teraz ciecierzyca :) w końcu i ja coś muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, następnym razem zrobię :)
OdpowiedzUsuń