Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 7 grudnia 2014

Chleb na jogurcie z prażonymi zarodkami pszennymi z maszyny :)

Słodkawy,smakuje dobrze zarówno na świeżo,jak i w postaci tostów.


     porcja na chleb o wadze 675g czyli 11/2 lb

175 ml jogurtu naturalnego
90 ml wody
1,5 łyżki oleju lub oliwy
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki soli - użyłam 1/2 łyżeczki
4,5 łyżki mleka w proszku
20 g zarodków pszennych prażę na suchej patelni,dodaję ostudzone
25 dkg mąki chlebowej pszennej
22,5 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka drożdży w proszku

Do odmierzania składników używam miarek dołączonych do maszyny.Wszystkie składniki sypkie odmierzam równo z brzegiem miarki i dodaję w kolejności jaka jest sugerowana w instrukcji maszyny.Ustawiam opcję"pieczywo pełnoziarniste",stopień wypieczenia skórki"średni".Smacznego!!!

4 komentarze:

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)