porcja na chleb o wadze 675g czyli 11/2 lb
175 ml jogurtu naturalnego
90 ml wody
1,5 łyżki oleju lub oliwy
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki soli - użyłam 1/2 łyżeczki
4,5 łyżki mleka w proszku
20 g zarodków pszennych prażę na suchej patelni,dodaję ostudzone
25 dkg mąki chlebowej pszennej
22,5 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka drożdży w proszku
Do odmierzania składników używam miarek dołączonych do maszyny.Wszystkie składniki sypkie odmierzam równo z brzegiem miarki i dodaję w kolejności jaka jest sugerowana w instrukcji maszyny.Ustawiam opcję"pieczywo pełnoziarniste",stopień wypieczenia skórki"średni".Smacznego!!!
Mniam, wygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńFajny chlebuś:-)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek :) Poproszę kromeczkę na śniadanie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny chlebek :-)
OdpowiedzUsuń