uwaga: smaczna,ale czasochłonna :)
1 ogórek"wąż"
1 łyżka soli
175 ml wytrawnego cydru
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki świeżego posiekanego koperku - użyłam trochę mniej
szczypta mielonego pieprzu
9 dkg cukru
Opłukanego ogórka kroję w bardzo cienkie plasterki,solę i odstawiam na godzinę.Po tym czasie płuczę ogórka na sitku pod zimną wodą i osuszam z nadmiaru wody na papierowym ręczniku.Składniki marynaty(poza koperkiem)lekko podgrzewam w rondlu,aż do rozpuszczenia się cukru.Zdejmuję z ognia,a gdy wystygnie zalewam marynatą ogórka i odstawiam na 2 godziny najlepiej do lodówki.Po tym czasie odcedzam marynatę,do ogórka dodaję posiekany koperek i lekko doprawiam pieprzem do smaku.Smacznego!!!
Przyznam, że takiej sałatki jeszcze nigdy nie jadłam. Ciekawa jestem czy by mi zasmakowała.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ogórki i mizerię. Jestem ciekawa smaku Twoich ogórków :-)
OdpowiedzUsuńfajny sposób, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńFajne ogóraski :) oj, tam czasochłonne ...rano przygotować i na obiad się zrobią :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką sałatkę:)
OdpowiedzUsuńPewnie by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMuszę sobie taką zrobić, bo healthy i akurat do diety pasuje :D
OdpowiedzUsuńAleż pomysł! muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńO to cos dla mnie! Uwielbiam ogorki! Wlasnie w sushi barze podaja zawsze taka salatke z marynowanych ogorkow i zawsze sie zastanawiam jak oni to robia. Na pewno wyprobuje twoj przepis!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, ciekawa jestem jak smakują :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuń