porcja na blaszkę 17/20 cm
17,5 dkg cukru dark muscovado
200 ml oleju
2 jajka
20 dkg marchewki startej na grubej tarce
22,5 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej - użyłam pełnoz.chlebowej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
ok.1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
11 dkg pokrojonych orzechów włoskich
polewa:
11,5 dkg półtłustego serka typu Filadelfia
4 łyżki miękkiego masła
8,5 dkg cukru pudru
po 1 łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy - pominęłam
W misce ubijam jajka,dodaję cukier i olej cały czas ubijając.Następnie mieszam drewnianą łyżką i dodaję marchewkę,przesianą mąkę z sodą,cynamon i gałkę oraz orzechy.Piekarnik nagrzewam do 190 st.masę wylewam na wyłożoną papierem do piecz.formę(ciasto na zdjęciu piekłam w 20 cm tortownicy,wyszło dość wysokie,ale czas pieczenia musiałam sporo wydłużyć,natomiast w formie 17/20 jest niższe,ale wystarczy piec ok.40 min.)i piekę 40-50 min.do suchego patyczka.
Skłdaniki polewy miksuję,na koniec dodaję skórki z cytryny i pomarańczy.Gdy ciasto zupełnie ostygnie smaruję wierzch polewą i odstawiam do zastygnięcia.Smacznego!!!
Moje ulubione ciacho :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe:) Z taką polewą musi smakować wybornie.
OdpowiedzUsuńAle fajne! ;)
OdpowiedzUsuńbiała polewa fajnie kontrastuje z ciemnym ciastem...
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie :) też muszę upiec.....
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Wpraszam się na spory kawałek i nie uwzględniam odmowy :)
OdpowiedzUsuńWcale nie zamierzam odmawiać:)zapraszam:)
UsuńLubie ciasta marchewkowe, można dodać mąkę pełnoziarnistą i są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek, mam wielkiego smaka na słodkie co nie co :-)
OdpowiedzUsuńciasto marchewkowe jest pyszne!! Aguś porywam kawałek bo bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńMniam, super to Twoje ciacho:)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie!
OdpowiedzUsuńWygląda piernikowo :) pysznie. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńBardzo lubię marchewkowe wypieki, ciast kusi i to bardzo, szczególnie z tą polewą :)
OdpowiedzUsuńJa wiem, że trudno w to uwierzyć, ale jeszcze nie robiłam ciasta marchewkowego. Może dlatego, że kiedyś koleżanka przyniosła do pracy i jakoś mnie nie zachwyciło. Ale tylko krowa nie zmienia poglądów ;)
OdpowiedzUsuńWiesz,jednemu może smakować,a drugiemu nie.Ja zniechęcam się do wypieków,które nie zrobiły na mnie wrażenia mimo że są "must have".Marchewkowe ciasta są ulubionymi mojego syna,to powyżej zjadł bez polewy,bo mu nie smakowała,w innym zostawia masę...tak więc widzisz,każdemu smakuje co innego,ale tym stwierdzeniem Ameryki nie odkryłam haha Ja najbardziej lubię to,które podawałam na blogu jako pierwsze,ale nie dodaję już do niego rodzynek,bo jednak wolimy bez nich.Mam nadzieję,że znajdziesz przepis,który będzie Ci odpowiadał:)
UsuńWyjdę znowu na łasucha, ale wygląda tak apetycznie, że poproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego ciasta. A wygląda pysznie z polewą. I do tego zdrowa mąka.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta marchewkowe, a to wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńJa tez lubię ciasta marchewkowe :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe :) Muszę spróbować z pełnoziarnistą mąką :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z dodatkiem marchewki. Twoje wygląda znakomicie. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuń