Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 9 lutego 2014

Bigos :)

Po raz pierwszy zrobiłam bigos z przepisu i w dodatku z nieco innych składników niż używałam dotychczas..Domownikom smakował więc myślę,że ta wersja będzie się częściej pojawiać u nas na stole,niż znana nam do tej pory wyłącznie z kiszonej kapusty z dodatkiem koncentratu pomidorowego.W poniższym przepisie wyeliminowałam grzyby leśne.


20 dkg boczku - kroję w kostkę
50-70 dkg karczku - w kostkę
25 dkg kielbasy czosnkowej - w kostkę
trochę oleju do smażenia
1 cebula - w kostkę
1 marchew - w plastry
1 por - w półplasterki
20 dkg białej kapusty - siekam
30 dkg kiszonej kapusty - odcedzam z kwasu,przepłukuję wodą
15 dkg brązowych pieczarek - kroję w grubsze plastry
1/2 łyżeczki kminku
4-5 ziaren jałowca
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1 listek laurowy
trochę suszonego tymianku do smaku
sól i pieprz
1 kopiata łyżka mąki
300 ml czerwonego wina
400 ml bulionu wołowego lub drobiowego
2 łyżki dżemu z jagód/czarnej porzeczki/jeżyn - użyłam porzeczkowego

W garnku rozgrzewam olej i smażę białą kapustę,cebulę,marchew i pora aż zmiękną,dodaję pieczarki i lekko przesmażam.Na patelni smażę kiełbasę z boczkiem i mięsem,można dodać trochę oleju,żeby się nie przypaliło,a przysmażyło do zbrązowienia.Mięso dodaję do garnka z warzywami,dorzucam przyprawy oraz mąkę i smażę ok 2 min.na wolnym ogniu.Następnie dodaję dżem,wino,bulion oraz kiszoną kapustę,nakrywam i na wolnym ogniu gotuję 2 godziny.Mieszam od czasu do czasu.Po 2 godzinach odkrywam i jeśli mięso nie zaczęło się rozpadać na kawałki można gotować nadal bez przykrywania.Moje było w sam raz.Bigos był smaczniejszy na drugi dzień,jak smaki się przegryzły.Smacznego!!!



11 komentarzy:

  1. najlepsze cieple danie na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, uwielbiam!! Chyba wpadnę do Ciebie na ten bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bigos, choć praktycznie robię go 2 razy w roku, na święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, ale wkładam w słoik lub mrożę, więc jest do podjadania na później.
    Szkoda, że grzybki wyeliminowałaś, bo uwielbiam posmak grzybków :)
    Pysznie wygląda Twój bigosik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam dostępu do grzybów ze sprawdzonego źródła(jeśli w przypadku grzybów takowe istnieje)więc wolałam z nich zrezgynować.Ale wiem,że dodają smaku:)

      Usuń
  4. Nie wiem dlaczego, ale bigos i tłuczone ziemniaki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam wole jednak jak w bigosie są grzyby. No ale co kto lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A widzisz, ja nie znałam Twojej wersji - z koncentratem. Dotąd robiłam coś na wzór tego, który podałaś. I taki kocham od zawsze :) Ale Twoja wersja też brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bigos jest bardzo dobry. Wrzucamy co chcemy (tyle jest przepisów na bigos ile ludzi, którzy go robią) i zawsze wychodzi. Ja słyszałam nawet o przepisie do którego dodaje się musztardę. Najbardziej podoba mi się w tym przepisie czrwone wino i dżem. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja dawno nie jadłam bigosu. Jakoś odwykłam, ale twój bym zjadła taki świeży domowy pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tradycyjny, z świeżym chlebkiem - mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)