1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
70 dkg dyni,może być piżmowa
pasta curry do smaku-ja dałam 1 łyżkę,ostrość była wystarczająca
250 ml bulionu warzywnego
300 - 400 ml mleczka kokosowego
sól i pieprz do smaku - opcjonalnie
oliwa do smażenia
Na gorącej oliwie smażę cebulę w kostkę,jak zmięknie dodaję posiekany czosnek.Po 2 min.dorzucam oczyszczoną z pestek,pokrojoną w kostkę dynię i mieszając podsmażam krótko chwilę,dodaję pastę curry i ponownie po 2 min.dolewam bulion i mleczko kokosowe.Zmniejszam ogień i duszę danie,aż dynia będzie miękka,ale nie zacznie się rozpadać.Nie trwa to zbyt długo.Curry podaję z ryżem jaśminowym,wierzch posypuję posiekaną kolendrą.Smacznego!!!
Agnieszko ale rewelacyjne danie :-) muszę takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńW rzeczywistości kolor był śliczny,niestety niedoświetlone odpowiednio zdjęcie już tego nie pokazuje,ale cieszę się,że mimo wszystko danie zachęca:)dzięki***
UsuńWygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDanie pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmój M niestety by nie zjadł, ale tylko dlatego że ryżu nie znosi:(
takie dania bardzo lubię:) chętnie wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńŚwietne jedzonko! :) Aż mi jakoś tak... cieplej :)
OdpowiedzUsuńjestem ogromną fanką dyni, a ten przepis jak najbardziej przypadł mi do gustu!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) i cóż że bez mięsa...
OdpowiedzUsuńTeż bym nie pogardziła! :D
OdpowiedzUsuńAguś pysznie, aromatyczne i rozgrzewająco - to, co lubią tygryski :)
OdpowiedzUsuńMm pysznie wygląda to curry :)
OdpowiedzUsuńjeśli dyniowe, to musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmniam! kocham curry! to coś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńOoooooooooooo ja :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pyszne :)
Prosto i smacznie :)
Pozdrawiam.
Dołączyłam do grona obserwujących :D Miłego dnia :)
Świetna propozycja!! Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńProsto i bardzo smacznie. Obiadek idealny dla mnie :)
OdpowiedzUsuń