Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 9 listopada 2014

Chleb ze słonecznikiem na bazie kwaśnej śmietany z maszyny :)

Chleb może nie prezentuje się znakomicie,ale smakuje doskonale.Zarówno do kanapek z wędliną,serem,jak również do słodkich dodatków w postaci dżemu.


    porcja na chleb o wadze 675g (1,5 lb)

175 ml kwaśnej śmietany
90 ml wody
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki otrębów owsianych
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej chlebowej
2 1/4 łyżeczki drożdży w proszku
4 1/2 łyżki ziaren słonecznika - dodaję po pierwszym zagniataniu lub po sygnale

Wszystkie sypie składniki odmierzam miarkami dołączonymi do maszyny na równi z brzegiem.Składniki wsypuję do maszyny w kolejności sugerowanej w instrukcji.Ziarna słonecznika dodaję po sygnale dźwiękowym,kiedy maszyna oznajmia,że pora na dodatki:)Maszynę ustawiam na opcję:chleb pełnoziarnisty",stopień wypieczenia"średni".Smacznego!!!



Urządzenie nie tylko do pieczenia chleba

13 komentarzy:

  1. też lubię sama robić chlebek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz częściej piekę domowy chlebek. Korzystam z różnych przepisów, ale tego jeszcze nie znałam. Chlebuś wyszedł Ci doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uważam, ze ten chlebek jest idealny, mniam, oj, zjadłabym kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pieczywo, świetny chleb Ci wyszedł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aguś, a chleb na zakwasie się upiecze w tej maszynie? Bo się zastanawiam właśnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie piekłam na zakwasie,ale mam przepisy na chleb na zakwasie więc można.Mnie pierwszy zakwas,jaki nastawiłam nie wyszedł i nie podjęłam się ponowienia próby stąd też nie mam zdania,jakie wychodzą chleby na zakwasie z maszyny.

      Usuń
  6. Świetny wypiek! :)
    Chlebek wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota . Piękny wypiek -gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki domowy chlebek to zdecydowanie najlepsza rzecz pod słońcem ;-)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)