porcja na chleb o wadze 675g (1,5 lb)
175 ml kwaśnej śmietany
90 ml wody
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki otrębów owsianych
125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej chlebowej
2 1/4 łyżeczki drożdży w proszku
4 1/2 łyżki ziaren słonecznika - dodaję po pierwszym zagniataniu lub po sygnale
Wszystkie sypie składniki odmierzam miarkami dołączonymi do maszyny na równi z brzegiem.Składniki wsypuję do maszyny w kolejności sugerowanej w instrukcji.Ziarna słonecznika dodaję po sygnale dźwiękowym,kiedy maszyna oznajmia,że pora na dodatki:)Maszynę ustawiam na opcję:chleb pełnoziarnisty",stopień wypieczenia"średni".Smacznego!!!
też lubię sama robić chlebek! :)
OdpowiedzUsuńAguś bardzo ciekawy chlebek :-)
OdpowiedzUsuńCoraz częściej piekę domowy chlebek. Korzystam z różnych przepisów, ale tego jeszcze nie znałam. Chlebuś wyszedł Ci doskonale:)
OdpowiedzUsuńJa uważam, ze ten chlebek jest idealny, mniam, oj, zjadłabym kromeczkę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo, świetny chleb Ci wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńAguś, a chleb na zakwasie się upiecze w tej maszynie? Bo się zastanawiam właśnie...
OdpowiedzUsuńOsobiście nie piekłam na zakwasie,ale mam przepisy na chleb na zakwasie więc można.Mnie pierwszy zakwas,jaki nastawiłam nie wyszedł i nie podjęłam się ponowienia próby stąd też nie mam zdania,jakie wychodzą chleby na zakwasie z maszyny.
UsuńŚwietny wypiek! :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda wspaniale!
Pychota . Piękny wypiek -gratuluję :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek najlepszy.
OdpowiedzUsuńTaki domowy chlebek to zdecydowanie najlepsza rzecz pod słońcem ;-)
OdpowiedzUsuńBoski domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńFajny ten chlebek ☺
OdpowiedzUsuń