porcja dla 2 osób
3 duże czerwone papryki
6 dużych ząbków czosnku - można dodać więcej,jeśli chcemy uzyskać mocno czosnkowy posmak
0,5 l bulionu - użyłam drobiowego
1 mała cebula
2 średnie ziemniaki
0,5-1 papryczki chili - użyłam połówki,bo papryczka była bardzo ostra
oliwa do smażenia i kilka kropli do polania po wierzchu na talerzu
natka pietruszki do posypania
Papryki myję,kroję na pół,usuwam pestki i grilluję do momentu mocnego zbrązowienia skórki.Następnie wkładam papryki do woreczka,zawiązuję,a gdy ostygnie zdejmuję skórkę,a papryki kroję w kostkę.Na rozgrzanej oliwie podsmażam do zeszklenie posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę,dodajępokrojone w kostkę ziemniaki,paprykę,bulion i gotuję pod przykryciem ok.20 min.Pod koniec dorzucam posiekane chili.Całość blenduję,przelewam na talerze,wierzch skrapiam oliwą i posypuję posiekaną natką.Smacznego!!!
PYCHA!! zupa z grillowanej czy pieczonej papryki jest wyjątkowo smaczna i bardzo ją lubimy:)
OdpowiedzUsuńPieczone warzywa mają nieziemski smak! Uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńAle pyszna zupa, ja na pewno nie żałowałabym papryczki chilli :)
OdpowiedzUsuńMiłośników gotowania i zdrowego życia zapraszam na stronę http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ gdzie opisano m.in dietę doktora Ornisha, która leczy choroby krążenia.
OdpowiedzUsuńPoza tym mnóstwo cennych wskazowek jak poradzić sobie z miażdżycą
takie zupy lubię:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka! :)
OdpowiedzUsuńTakiego kremu jeszcze nie jadłam :)) Biorę!
OdpowiedzUsuńMmm pyszny krem, boski kolor :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszota :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Przepyszna musiała być. Uwielbiam paprykę:-)
OdpowiedzUsuńByła pyszna,chętnie będę ją powtarzać,bo smak pieczonej papryki bardzo nam zasmakował:)
UsuńSmaczna i to bardzo!:)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczna, moje smaki Aguś!
OdpowiedzUsuńmamine przepisy nie mają sobie równych :) świetna zupka!
OdpowiedzUsuńAle ma piękny kolorek, no i z pewnością pyszna.
OdpowiedzUsuńPyszna,kremowa:)
UsuńPapryka grillowana jest wyjątkowa w smaku. Bardzo lubię ale nie robiłam z niej zupy. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńkremik idealny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem, super przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na bloga :)
Jestem pewna że nam też by smakowała!
OdpowiedzUsuńOstatnio mam fazę na kremy, muszę spróbować zrobić twój :D
OdpowiedzUsuńTaka zupka jest rewelacyjna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę paprykową! Z grillowanej papryki musi smakować jeszcze bardziej obłędnie :)
OdpowiedzUsuń