Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 4 listopada 2014

Zupa-krem z dyni na ostro :)

Stałam się fanką dyniowych smakołyków.Szkoda,że dopiero teraz odkryłam ile pyszności można z niej przygotować.Nadaje się do wytrawnych dań,deserów i wypieków dostarczając sporej dawki witamin,beta-karotenu.Działa moczopędnie,odkwasza organizm,wspomaga układ odpornościowy,jest niskokaloryczna.Zaopatrzyłam się w zapas dyni,przerobiłam na puree i mam nadzieję,że wykorzystam je do przygotowania smacznych i zdrowych posiłków w sezonie jesienno-zimowym.Dziś zapraszam na moją drugą dyniową zupę,tym razem w wersji pikantnej.Łagodniejsza wersja znajduje się tu (klik).


     inspiracja-"Tina",przepis z moimi zmianami

85 dkg miąższu dyni - kroję w kostkę
1 spora marchew - kroję w półplastry
1 cebula - kroję w kostkę
2 ząbki czosnku - siekam
oliwa do podsmażenia
1-2 papryczki chili - użyłam 1 bardzo ostrej pokrojonej w półplasterki
800 ml bulionu drobiowego
odrobina pora do dekoracji
śmietana do zabielenia
grzanki
pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę i czosnek,aż będą szkliste,dodaję dynię,chili i marchew,króciutko podsmażam zalewam bulionem i gotuję 20 min.pod przykryciem.Następnie zupę
blenduję,zabielam śmietaną(ilość wg.uznania),doprawiam pieprzem.Na talerzu dekoruję krążkami pora i posypuję grzankami.Smacznego!!!


Zupa na jesień

24 komentarze:

  1. Jakie masz piękne kubeczki. W nich ta rewelacyjna zupa wygląda bardzo efektownie :) aż ręka sama się po nią wyciąga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,polecam zupkę:)kubeczki też mnie zachwycają swoja prostotą,niby nic takiego,a jednak oko cieszy haha

      Usuń
  2. Ale pięknie podałaś:) Krem z dyni uwielbiam, taka wersja bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  3. o świetnie jak na ostro to dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem z dyni z wyraźną nutką ostrego to zdecydowanie strzał w dziesiątkę ;-) poza tym super pomysł na podanie!
    ps. szukamy takich emaliowanych kubeczków wszędzie, widzę, że nas ubiegłaś ;-D

    OdpowiedzUsuń
  5. to musi być obłędne ! uwielbiam pikantne zupki :D a dynie mam i szukam na nią inspiracji :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm...fajny rozgrzewający krem, w sam raz na chłodne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna na jesienne pogody:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak zupa dyniowa na jesienny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie tylko słodkości wzmagają apetyt. Ta Twoja zupa tak mnie kusi, bo ją zaserwowałaś niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam dynię :-)
    dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnością dołączę kolejną:)dziękuję za dodanie mojego przepisu:)

      Usuń
  11. Oj pyszniutka ta zupka i taka charakterna :-) super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też uwielbiam dynię, a zwłaszcza w postaci takich pysznych zup. Ostrych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym taką ostrą ponieważ uwielbiam!! :D niestety musiałabym wtedy podać coś innego dzieciom ;/

    OdpowiedzUsuń
  14. Też robię podobną, choć za nią nie przepada reszta rodzinki- ciekawe czemu?czyżby za ostra? no pewnie,że tak :) zamknęłam trochę pure z dyni w słoiczkach, będzie na potem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam zupy na ostro, takie sa najlepsze:) bardzo podoba mi sie Twój blog, będę czesto zaglądać, więc obserwuję, zapraszam tez częściej do siebie, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na ostro nie robiłam, ale ciekawa jestem smaku :) U mnie z dodatkiem jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zupka z dyni - uwielbiam w każdej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)