porcja na chleb 675g(1,5 lb)
2 jajka
175 ml mleka
3 łyżki oleju roślinnego - użyłam oliwy
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki soli - dałam 1
4,5 łyżki prażonych na suchej patelni zarodków pszennych - dodaję po wystudzeniu
20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
20 dkg mąki pszennej chlebowej
2 1/4 łyżeczki drożdży instant
Jak zawsze przy pieczeniu chleba w maszynie używam oryginalnych miarek odmierzając suche składniki równo z brzegami miarki.Ponieważ chleb zawiera jajka,nie nadaje się do pieczenia z opóźnieniem tzn.od razu po odmierzeniu składników włączamy maszynę,składniki nie powinny "stać" czekając na upieczenie po paru godzinach.Wszystkie składniki dodaję do maszyny w kolejności sugerowanej w instrukcji,nastawiam na opcję chleb pełnoziarnisty i średni stopień wypieczenia skórki.Smacznego!!!
Piękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że z jajkami jeszcze chleba nie robiłam, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek!
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńpiękny bochenek:) chyba się zacznę zastanawiać nad kupnem maszynki:) tylko gdzie ja ją upcham:))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńurósł wręcz wzorowo!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś :)
OdpowiedzUsuńrówniuteńki :) lepiej jak ze sklepu.. zazdroszczę maszynki do chleba. Jesteś zadowolona za swojej? Bo rozważam zakup i chętnie skorzystam z czegoś sprawdzonego :)
OdpowiedzUsuńJestem zadowolona z maszyny:)gdyby udawały mi się chleby na drożdżach,że już nie wspomnę o zakwasie,pieczone w piekarniku,to nie kupowałabym maszyny,ale póki co służy mi doskonale.Ponieważ chleby są bez spulchniaczy i innych dodatków to trochę się kruszą,ale stosunkowo długo zachowują świeżość.Gdybym w tym momencie miała ponownie podjąć decyzję zakupu maszyny,to bym się zdecydowała:)
Usuń