źródło przepisu - "Vegetarian&wholefoods bible"
7,5 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki pełnoziarnistej
5 dkg płatków owsianych - ja dodałam jeszcze 2 garście,bo ciasto było zbyt rzadkie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2,5 dkg cukru golden
1 jajko
1 łyżka oliwy + do smażenia
250 ml mleka
sos:
5 dkg masła
2 banany - kroję w grube półplastry
1 łyżka golden syropu
garść orzechów pekan - siekam średnio drobno
Składniki racuszków mieszam i odstawiam na 20 min.do lodówki,po tym czasie dodaję do masy 2 garście płatków,bo ciasto było zbyt płynne.Masło i golden syrop rozpuszczam w garnku,dodaję orzechy i banany i smażę na małym ogniu,aż banany będą miękkie,ale nie rozpadające się.Na rozgrzanej oliwie smażę małe placuszki,na talerzu polewam sosem.Smacznego!!!
To się,, zgrałyśmy,, z placuszkami :) Pewnie, że pycha!! Z mąki pełnoziarnistej i z płatkami to i zdrowo :) a ten sos to,, niebo w gębie,, :))
OdpowiedzUsuńmoja mała uwielbia wszystkie placuszki, więc i te bardzo by jej smakowały, ale ten sos brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńświetne placuszki, trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne ha ha, przypomniałaś mi ich smak. Palce lizać sosik
OdpowiedzUsuńPyszne musiały być :))
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, tyle żebym ja jeszcze gdzieś pekany dostała... jakoś ostatnio ciężko mi je spotkać.
OdpowiedzUsuńMmm świetne na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na smaczne powitanie dnia :)
OdpowiedzUsuń