4 pojedyńcze filety z kurczaka
1 łyżka sezamu - prażę na suchej patelni na złoto
olej do smażenia ok.2-3 łyżki
1 cebula
1-2 cebulki ze szczypiorem(potrzebna tylko zielona część) - opcjonalnie
marynata do kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka chińskiego wina lub sherry - dałam ocet ryżowy
2 łyżeczki świeżo krojonego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sos
drobiowa kostka rosołowa rozpuszczona w 80 ml wody
sok i skórka z 1 cytryny - ja dałam tylko sok,moim zdaniem wystarcza
3 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego - dałam oliwę
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Wszystkie skłądniki marynaty mieszam razem i wrzucam do niej pokrojonego na wąskie paseczki kurczaka,całość mieszam i daję do lodówki na 20 min.Rozgrzewam olej na patelni lub w woku,na gorący wrzucam zamarynowanego kurczaka i podsmażam na złoty kolor(nie powinien być mocno usmażony,żeby nie zrobił się brązowy).Zdejmuję z patelni i odkładam na talerz.Na patelnię natomiast wrzucam pokrojoną w półplaterki cebulę i smażę ok.2 min.żeby zrobiła się szklista.Wlewam do niej sos(wcześniej mieszam wszystkie składniki sosu razem)i ponownie dorzucam usmażonego kurczaka.Mieszam całość i pozostawiam na ogniu jakieś 5 minut,żeby smaki się połączyły,a kurczak podgrzał.Podaję natychmiast po przygotowaniu posypane uprażonym sezamem i pokrojonym szczypiorem.Jako dodatek podałam chiński makaron jajeczny,ale można równie dobrze zaserwować z ryżem.Danie jest bardzo delikatne,z wyczuwalnym smakiem cytryny,mimo że dałam tylko sok.Smacznego!!!
ale smakowite :) chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNawet moje dziecko się skusiło:)
UsuńGenialne danie!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)nieskromnie podzielam Twoje zdanie:)
UsuńPyszności!! :)
OdpowiedzUsuńNo no no :) Kusisz tym daniem!
OdpowiedzUsuńW niedługim czasie chyba zaopatrzę się w chińskie pałeczki i upichcę jakieś chińskie danie :) Taki obiad musiał smakować obłędnie!