1 sałata masłowa - ja użyłam po kilka porwanych na drobniej listków z różnych gatunków(jak na zdj.)
4 pomidory - obieram ze skórki,kroję na ćwiartki
1 zielona papryka - kroję w prążki
4 jajka ugotowane na twardo - kroję na ćwiartki
1 puszka tuńczyka
10 dkg anchois
kilka czarnych oliwek - kroję na pół,na szerokość
sos
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
odrobina soli i pieprzu do smaku - anchois są bardzo słone,trzeba to wziąć pod uwagę doprawiając sos
można dodać drobno pokrojoną cebulkę,szczypiorek i listki bazylii - ja dodałam tylko cebulkę
Składniki sosu mieszam i odstawiam do lodówki.Podaję go osobno,do polania porcji sałaty na talerzyku.Opłukaną i osuszoną sałatę rozkładam na półmisku,na nią kładę warstwowo paprykę,pomidory,jajka,tuńczyka,anchois i oliwki.Smacznego!!!
wygląda przepysznie :) a wiesz że ja nigdy takiej nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię sałatkę nicejską :)
OdpowiedzUsuńnicejskiej jeszcze nie robiłam, ale Twoja wygląda rewelacyjnie, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuń