danie przed włożeniem do piekarnika
4 filety łososia ze skórka
pęczek szparagów
puszka brzoskwiń - najlepiej w ćwiartkach
odrobina oliwy
sól-u mnie morska
pieprz
sos
2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu nat. + 2 łyżki musztardy sarepskiej(ja dałam delikatesową)
danie po upieczeniu
Oczyszczone szparagi moczę w osolonym wrzątku,ok 10 min.wyjmuję,studzę.Brzoskwinie odsączam,kroję na ćwiartki.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.Łososia płuczę,nacieram solą i pieprzem,układam na blaszce na papierze do pieczenia,skórką do dołu,przekładam sparzonymi szparagami i kawałkami brzoskwiń,polewam oliwą i piekę ok.30 min.Jeśli kawałki łososia są większe,niż u mnie,radzę wydłużyć nieco czas.Wszystkie składniki sosu mieszam razem,można ewentualnie dosolić do smaku.Danie podałam z ziemniakami z wody.Wg.oryginalnego przepisu serwuje się pieczone ziemniaki.Smacznego!!!
bardzo interesująca kompozycja;> łososia z brzoskwiniami jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPrzybijam piątkę-dziś po raz pierwszy jadłam takie połączenie:)Całkiem nieźle smakuje takie"towarzystwo":)
UsuńMój ulubiony łosoś!
OdpowiedzUsuńJa też lubię łososia,a z powyższymi dodatkami jadłam po raz pierwszy:)
Usuńale pyszności :) i pięknie się prezentuje na talerzu :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda. Zdrowo do tego bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń