pół dyni piżmowej-pozbywam się pestek i miąższu,obieram
2 marchewki
3-4 małe ziemniaki
grzanki
uprażone na suchej patelni pestki dyni(suszone,nie te z dzisiejszej dyni)
odrobina śmietany
sól
mała szczypta gałki muszkatołowej
odrobina imbiru w proszku
szczypta suszonych płatków chili
1.5 l wody(ewentualnie bulionu)
oliwa z oliwek lub oleju np.lnianego-jeśli nie gotujemy na bulionie
Marchewki oczyszczam,ścieram na grubej tarce i wrzucam do garnka.Dynie i ziemniaki kroję w kostkę,dodaję do marchewki,zalewam wodą/bulionem i gotuję do miękkości warzyw.Dynia dość szybko się gotuje więc można dodać ją nieco poźniej,ja gotowałam wszystko razem.Gdy warzywa są miękkie,blenduję zupę,dodaję przyprawy do smaku oraz oliwę i jeszcze chwile podgotowuję na wolnym ogniu.Gdy zamiast oliwy decydujemy się na olej lniany,można go dodać na talerzu.Gotową zupę nakładam na talerze,ja do jednego dałam grzanki i odrobinę śmietany,do drugiego same uprażone pestki-dodatki oczywiście łączymy wg.własnego smaku.Smacznego!!!
Fajna zupka :))) a dynia jest mega zdrowa i pyszna, tylko trzeba wiedzieć jak ją przyrządzić. Ja robie takie placuszki z dyni, jeśli jeszcze takich nie robiłaś, to możesz wyprobować mój przepis... sama się zdziwiłam, że są takie pyszne :) http://smakowyraj.blogspot.com/2013/01/przepyszne-dyniowe-racuszki.html Mam troche więcej dyniowych rzeczy, oprócz zup jest tez kompot... zresztą jak pojdziesz do mnie to sobie poszperaj :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że się tak wciskam z linkami, po prostu chciałam Ci pokazać inne pyszności z dyni :))
Pozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję,dziękuję już troszkę pobuszowałam u Ciebie:)ale nie omieszkam śledzić Cię na bieżąco:)
UsuńUwielbiam zupę z dyni!
OdpowiedzUsuńDynia daje tyle kulinarnych możliwości.Też ją lubię:)
Usuń