1 kapusta pekińska
2 puszki tuńczyka
1 mała lub pół dużej czerwonej cebuli
ciecierzyca-1 puszka lub równowartość ilościowa jeśli korzystamy z ciecierzycy gotowanej przez nas
świeża natka pietruszki - opcjonalnie
majonez
odrobina soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy Dijon
szczypta tymianku
sól,pieprz do smaku
Kapustę drobno siekam,wrzucam do miski,dodaję ciecierzycę,pokrojoną w drobną kostkę cebulę,odsączonego z zalewy tuńczyka,posiekaną natkę i całość lekko skrapiam sokiem z cytryny.Majonez mieszam z musztardą,tymiankiem,solą i pieprzem i łączę z sałatką.Można pozostawić na chwilę w lodówce,żeby się przegryzła,ale nie jest to konieczne.Smacznego!!!
oo widzę, że rozsmakowałaś się w ciecierzycy ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńUwielbiam ciecierzycę! Muszę wypróbować takiego połączenia z tuńczykiem w sałatce:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńszalejesz i kusisz :) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńOj szaleję,szaleję,tylko muszę się zważyć po tych szaleństwach,bo coś czuję,że przybyło tu i ówdzie:)))
UsuńPrzypomniałaś mi o cieciorce! Dziękuję :) Już dawno obiecałam sobie, że w końcu przygotuję coś z jej udziałem i tak jakoś mi wypadło z głowy... Mhmm, i ta cieciorka jest w sałatce z kapustą pekińską, którą uwielbiam :) Tylko tuńczyk nie wiem, czy u mnie przejdzie, bo nie wszyscy domownicy za nim przepadają :/ Ale przepis prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńO,jak mi miło:)Tuńczyka można kurczakiem zastąpić,albo dać zupełnie inny składnik,który wszyscy zjedzą.
Usuń