porcja na patelnię o średnicy dna 16 cm
3 całe surowe jajka mieszam widelcem z solą,pieprzem,słodką papryką(ja użyłam tych przypraw,ale ich rodzaj zależy od tego,jaki smak chcemy nadać tortilli)
pół czerwonej papryki
1 szalotka(może być zwykła cebulka również)
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
1 puszka ciecierzycy,ja dałam ugotowanych ziaren, "na oko" jakieś 6-7 łyżek
dymka do posypania po wierzchu-opcjonalnie
Korzystam z dwu patelni-jedna do smażenia półproduktów,druga 16cm-owa do smażenia tortilli.Na 1.patelni rozgrzewam olej i smażę pokrojoną w kostkę paprykę,cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek,gdy się lekko zeszklą,dodaję ciecierzycę(jeśli z puszki,to wcześniej odsączam),chwilkę razem podgrzewam i dodaję do miseczki z wybełtanymi jajkami z przyprawami,mieszam.Masę wylewam na 2.patelnię,na której rozgrzałam olej do smażenia.Smażę tortillę z jednej strony,gdy nie przywieram do dna i można ją przesunąć kładę na patelnię talerz,przewracam na niego tortillę i daję z powrotem na patelnię nieprzysmażoną stroną.Jeśli mamy pomysł,jak sobie tą czynność ułatwić,to oczywiście korzystamy,mnie ten sposób wydał się najrozsądniejszy :)Gdy z obu stron jest gotowa,przysmażona,przekładam na talerz,posypuję cebulką dymką i gotowe.Smacznego!!!
musi być pyszna :) chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło,zapraszam.A tortilla jest naprawdę smaczna:)
Usuń