Moja propozycja jest dla tych,którzy lubią smak chrzanu,ale niekoniecznie mają ochotę na wyciskającą łzy wersję:) Chrzan,bardzo delikatny w smaku,nadaje się jako dodatek do wędlin,jajek na twardo,mięs na zimno.Można przechowywać go w lodówce,w zakręconym słoiczku.Najlepszy byłby oczyszczony korzeń chrzanu,starty na tarce,drobno,jak na ćwikłę i sparzony.Ale jeśli mamy do dyspozycji tylko kupny w słoiczku,ja właśnie z takiego korzystam,to powinien to być chrzan dobry gatunkowo tzn.taki,który ma jak najmniej dodatków w postaci mleka w proszku itp.
Chodzi o to,by przyrządzić krem z ostrego chrzanu.
2-3 słoiczki wielkości,jak na dżem,ostrego chrzanu
4 całe jajka
2 łyżki masła
sól i cukier do smaku
Wszystkie składniki przekładam do garnka i mieszając,prażę ok.20 min.i mam gotowy do jedzenia chrzan po wystudzeniu.Pozostałą część schłodzonego chrzanu przekładam z powrotem do słoiczków,zakręcam i przechowuję w lodówce na później.Smacznego!!!
Do jajeczek w sam raz ! Pozdrawiam i dziękuję za życzenia !
OdpowiedzUsuńAle fajny! Nigdy takiego nie robiłam. Buziaki poświąteczne :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, nie wiedziałam że tak można zrobić :)
OdpowiedzUsuńOoo, dodam do ulubionych :) Ostatnio jak jadłam chrzan, to aż mnie pokręciło w nosie... taki był ostry... Wolałabym coś łagodniejszego, a Twój przepis jest jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńTen chrzan jest bardzo delikatny,a jeśli doda się więcej jajek/cukru,to będzie jeszcze subtelniejszy w smaku,ale aż tak bardzo,myślę,nie trzeba go"osłabiać",w końcu to chrzan i trochę pokręcić w nosku musi:)))
Usuńhej,
OdpowiedzUsuńJajka surowe czy gotowane?
Surowe:)
Usuń