Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Barszczyk z kiszonych ogórków :)

Ci,którzy lubią zupę ogórkową,zapewne nie pogardzą takim barszczykiem.Ja lubię jego kwaskowy smak,bardzo odpowiada mi,jak dodatek,do picia,podany w kubeczku.Na talerzu zazwyczaj podaję go w towarzystwie gotowanych ziemniaków.Zamiast takich można dodać kilka do wywaru podczas gotowania,a później je zmiksować.Zagęszczą nieco barszcz i nie trzeba będzie dodawać mąki.


1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
mięso na wywar-ja dałam wieprzowe żeberka
powyższe składniki zalewam 1 litrem wody i gotuję wywar.
Oprócz tego potrzebna będzie mąka,śmietana,ogórki kiszone z zalewą,opcjonalnie natka pietruszki,sól i pieprz.
Gdy wywar jest gotowy wyjmuję warzywa i mięso,a do wywaru dolewam wodę z ogórków kiszonych(z jednego słoika),zostawiając odrobinę,żeby w niej rozmieszać mąkę do zagęszczenia.Ścieram na grubej tarce kilka ogórków,doprawiam solą i pieprzem do smaku i chwilę gotuję całość.Na koniec dolewam pozostałą wodę z ogórków z mąką oraz śmietanę.Można posypać natką pietruszki,ja użyłam suszonej.Właśnie taki podałam do placuszków. Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to,ja też lubię i barszcz i zupę,ale zdecydowanie zbyt rzadko je gotuję.

      Usuń
  2. Jeszcze takiego nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. byłam ciekawa tego barszczyku :) pycha!! uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)