1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
mięso na wywar-ja dałam wieprzowe żeberka
powyższe składniki zalewam 1 litrem wody i gotuję wywar.
Oprócz tego potrzebna będzie mąka,śmietana,ogórki kiszone z zalewą,opcjonalnie natka pietruszki,sól i pieprz.
Gdy wywar jest gotowy wyjmuję warzywa i mięso,a do wywaru dolewam wodę z ogórków kiszonych(z jednego słoika),zostawiając odrobinę,żeby w niej rozmieszać mąkę do zagęszczenia.Ścieram na grubej tarce kilka ogórków,doprawiam solą i pieprzem do smaku i chwilę gotuję całość.Na koniec dolewam pozostałą wodę z ogórków z mąką oraz śmietanę.Można posypać natką pietruszki,ja użyłam suszonej.Właśnie taki podałam do placuszków. Smacznego!!!
Wspaniały! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to,ja też lubię i barszcz i zupę,ale zdecydowanie zbyt rzadko je gotuję.
UsuńJeszcze takiego nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńbyłam ciekawa tego barszczyku :) pycha!! uwielbiam :D
OdpowiedzUsuń