Danie rodem z Francji,w wersji drobiowej lub wieprzowej,jednogarnkowe,smaczne i dość szybko się je robi.Odpowiednie na obiad,gdy ma się niewiele czasu na przygotowanie.
po 1 łyżce masła i oleju
4 niezbyt grube filety z piersi kurczaka(1 podwójna pierś przekrojona z grubości na pół)lub kotletów wieprzowych
4 łyżki białego wina lub tyle samo bulionu z kurczaka
250 ml śmietany
1 łyżka musztady Dijon
1 pomidor-sparzam,zdejmuję skórkę,kroję w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,suszony tymianek,natka pietruszki
Masło i olej rozgrzewam na głębokiej patelni.Mięso rozbijam,doprawiam solą i pieprzem z obu stron i wrzucam na gorący tłuszcz,smażę do przypieczenia z obu stron.Następnie mięso i tłuszcz z patelni przekładam na osobny talerz,a na patelnię wlewam wino(lub bulion),dodaję tymianek i na wolnym ogniu duszę 2-3 min.aż wino lekko odparuje.Dolewam śmietanę,koncentrat pomid.smażę 2 min.dodaję podsmażone mięso i smażę razem na wolnym ogniu,aż mięso będzie dobrze podpieczone.Następnie dodaję musztardę,pokrojonego pomidora,przyprawy i mieszając podgrzewam,żeby potrawa przeszła smakami.Podaję z młodymi ziemniaczkami z wody i surówką.Smacznego!!!
Kochana, same pyszności u Ciebie. Kolejne danie, które MUSZĘ spróbować w najbliższym czasie!
OdpowiedzUsuńPolecam,jest naprawdę ciekawe w smaku,przynajmniej takie jest moje zdanie:)
UsuńBardzo apetyczna propozycja obiadowa:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpyszne danie :) kolejne do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńkuszące :) pozdrawiam i polecam dania na grilla http://www.zgrilla.pl/piers-kurczaka-z-grilla-w-pomidorowej-zalewie/
OdpowiedzUsuńPysznosci, lubie takie mięsko:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię potrawy zakropione winem. Fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń