ok.25 dkg czerwonej soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
3 nieduże marchewki
1 por
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
oliwa z oliwek
1,5-2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smaku
Cebulę pokrojoną w kostkę i wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażam do zeszklenia,dodaję pokrojoną w kostkę paprykę,a po 10 min.paprykę w proszku i lekko podsmażam na małym ogniu.Soczewicę płuczę zimną wodą i zalewam bulionem,dodaję pokrojonego w półplasterki pora(można lekko podsmażyć przed gotowaniem)oraz marchewki pokrojone w plasterki i gotuję do miękkości,pod koniec dodaję cebulkę z czosnkiem.Doprawiam lekko solą.Zupa po ugotowaniu powinna być gęsta.Smacznego!!!
Zupę z soczewicy lubię bardzo:) Z brązowej też jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńZ brązowej nie robiłam,ale z zielonej z boczusiem...pyszna.Zrobię i dodam posta:)
UsuńBardzo lubię taką zupę, jest rozgrzewająca idealna na pochmurny dzień
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną i bardzo mi smakowała. Muszę zrobić powtórkę :)
OdpowiedzUsuńświetna zupa, bardzo lubię soczewicę:)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie spróbować takiej zupki :) będzie w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuń