1,5 szkl.mąki
2 jajka
ok.1szkl. mleka
5 jabłek-obieramy ze skórki,usuwamy środek z pestkami i kroimy na krążki
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do mąki dodajemy proszek z solą,mleko mieszamy z żółtkami,a następnie łączymy z mąką.Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Na rozgrzany na patelni tłuszcz wylewamy trochę ciasta,na to kładziemy krążek jabłka i zalewamy drugą częścią ciasta,smażymy na złoto z dwu stron.Można spróbować moczyć krążki w cieście,ale pierwszy sposób łatwiejszy-unikamy ociekania ciasta:).Placuszki podałam z cukrem pudrem i truskawkami do pogryzania-z ogródka Rodziców,nie mogłam się im więc oprzeć:)Smacznego!!!
Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńRównież je uwielbiam, posypane cukrem pudrem, mniam... ale coś dawno ich nie robiłam, muszę do tego wrócić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka w cieście :))
OdpowiedzUsuńMoje ulubione! :D
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu:-)
OdpowiedzUsuńPycha! Uwielbiam jabłka! A w takiej słodkiej odsłonie to już w ogóle!
OdpowiedzUsuńMniam mniam!
dariawkuchni.
Dziękuję serdecznie za miłe komentarze:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny pomysł:) też czasami robię takie:)
OdpowiedzUsuńmniam! ja też pamiętam racuszki mojej mamy gdy byłam jeszcze mała.
OdpowiedzUsuńpyszny szybki deser :)
OdpowiedzUsuńmmmniam świetne :)
OdpowiedzUsuńobiadek w sam raz dla mnie :) jabłuszka wyszły pięknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj