60 ml oliwy do smażenia
1 cebula
3 ząbki czosnku
15 dkg pancetty
13 dkg pieczarek
1,5 kg kurczaka - ja wykorzystałam filety z kurczaka w mniejszej niż wymagana ilości
80 ml wytrawnego białego wina lub vermouth'u
80 dkg krojonych pomidorów z puszki
1/4 łyżeczki brązowego cukru
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
trochę oregano i tymianku-jeśli świeże,to po gałązce,ja dałam po szczypcie suszonych
1 listek laurowy
Na małej patelni rozgrzewam połowę oliwy i podsmażam na niej na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek.Dodaję pancettę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki w plastrach i na większym ogniu smażę do 5 min.Na osobnej patelni rozgrzewam resztę oliwy i wrzucam na nia kurczaka-jeśli całego,to pokrojonego na 8 części,ja filety pokroiłam w dużą kostkę-i dobrze obsmażam,dolewam wino/vermouth i duszę,aż alkohol wyparuje.Następnie dodaję pomidory z puszki,przyprawy,cukier i 80 ml wody oraz cebulę z czosnkiem,zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem ok.25 min.żeby mięso było miękkie,ale nie odchodziło od kości w przypadku całego kurczaka.Jeśli sos jest zbyt rzadki odkrywam i pozwalam mu odparować.Jeśli potrzeba można ponownie doprawić do smaku.Smacznego!!!
Ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńA ja wczoraj robiłam coś bardzo podobnego - jutro wpis na blogu :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie!
Kurczak z takimi dodatkami jest po prostu wyśmienity!!!
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)) Musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i napewno tak smakuje.Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńWygląda tak że ślinka leci, z winem to musi być pyszny, chrupiący :-)
OdpowiedzUsuńpyszności :) ale bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńpycha! moje smaki zdecydowanie:)
OdpowiedzUsuń