Porcja na 2 chleby na keksową foremkę.
1 kg mąki
ok.1 l letniej wody (zazwyczaj wystarcza 0.75 l)
1 szkl. płatków owsianych
7 dkg świeżych drożdży - rozpuścić w wodzie
1 łyżka miodu - rozpuścić w wodzie z drożdżami
1 łyżka soli
po 1 łyżce dowolnych dodatków, np.
kminek
siemię lniane
pestki słonecznika / dyni
sezam
posiekane orzechy włoskie
rodzynki
(dodatki dobrać wg.gustu )
Po rozpuszczeniu drożdży i miodu w wodzie dolewamy ją do mąki ,dodajemy sól i wybrane dodatki i zagniatamy ciasto 7 minut.Zazwyczaj po tym czasie ciasto nie przykleja się do ręki,co oznacza,że jest wystarczająco wyrobione.Przekładamy do 2 foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub natłuszczonych i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.50 min. Bardzo często czas ten jest krótszy. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wkładamy do nagrzanego do 180(ja piekę w 180)-200 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut. Smacznego!!!
nie ma to jak domowy chlebuś :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)
Domowy najlepszy :)))
OdpowiedzUsuńChlebuś uwielbiam - co chyba widać : ))))) Zwłaszcza wtedy, gdy siedzę, a coś w rodzaju małej, falistej, galaretowatej oponki spada mi na kolana : )))
OdpowiedzUsuńHahaha,bo zaraz pęknę ze śmiechu-Ty i spadająca oponka:)))
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda jeszcze z masełkiem taką świeżą kromeczkę na śniadanie... mm pycha:)
OdpowiedzUsuńO,tak,z masłem jest pyszny :)a na to miodzik i kubek mleka do popicia:)
OdpowiedzUsuń