50 dkg mięsa mielonego, u mnie mielony indyk
1 mała czerwona papryka5 małych pieczarek
1 łyżka musztardy francuskiej
2 gotowane jajka - pokroić w ćwiartki lub połówki, jeśli chcemy mieć większe pulpety
cebula
sól, pieprz
łyżka Vegety - pominęłam
tłuszcz do smażenia
mąka do obtoczenia pulpetów
natka pietruszki - na koniec do sosu
pomidory w zalewie z oregana i bazylią, ewentualnie koncentrat pomidorowy
Ja dodaję jeszcze surowe jajko do mięsa i odrobinę namoczonej bułki,podobnie,jak do kotletów mielonych, mam wtedy pewność, że się nie rozwala, ale można ten krok pominąć.
Paprykę,cebulę i pieczarki(oczyszczone)kroję drobno i podsmażam na tłuszczu(najpierw odparowuję pieczarki na suchej patelni,potem dodaję resztę i podsmażam na maśle). Mięso doprawiam,dodaję pieczarki z cebulą i papryką, surowe jajko i odciśniętą bułkę,musztardę,wyrabiam masę. Następnie formuję porcję, do środka wkładam ćwiartkę jajka,nadaję mięsku kształt pulpeta, obtaczam w mące i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Następnie przekładam je do rondla z gotującą się wodą,chwilę podduszam na wolnym ogniu i dolewam pomidory w zalewie lub dodaję koncentrat. Jeszcze chwilę wszystko razem się dusi. Na koniec dodaję pokrojoną natkę pietruszki. Na zdjęciu podane z kaszą jęczmienną. Smacznego!!!
Kule mocy! Powalają :)
OdpowiedzUsuńHahaha:))) Raczej stawiaja na nogi:)))
UsuńFajna nazwa:):)
OdpowiedzUsuńDzieki:)))
UsuńTrzymam kciuki za dobry dzień! Kule mocy są genialne :))
OdpowiedzUsuńTwoje kciuki zdzialaly wiele dobrego,dziekuje:)))
Usuń:***
UsuńJajko na twardo w mięsie mielonym jakoś źle mi się kojarzy ze świątecznymi klopsami, w których z czasem zaczynało się robić zielonkawe :P Za to bardzo lubię dodatek podduszonych warzyw do mięsa, czasami dodaję jeszcze cukinię i praktycznie mieszam mięso i warzywa pół na pół :)
OdpowiedzUsuńMielone z dodatkiem różnych warzyw jest naprawdę ciekawe w smaku.Z cukinią nie robiłam-nie jest zbyt mokre?
OdpowiedzUsuń