Porcja na 3 osoby:
2 szkl. płatków owsianych
2 szkl. mleka
1,5 szkl. wody
3 łyżki mąki
1-2 jajka, sól, natka pietruszki, twaróg, masło
Wodę, mleko i płatki dać do garnka,posolić i gotować ok.7 min./do zgęstnienia mieszając.
Powstałą masę ostudzić. Do zimnej dodać jajko (ja daję 2) i mąkę,wyrobić jednolitą masę. W osobnym garnku zagotować wodę, łyżeczką nabierać owsianą masę i kłaść na wrzątek, gotować do wypłynięcia. Ugotowane wybierać łyżką cedzakową,kłaść na talerz, posypać pokruszonym twarogiem,polać roztopionym masłem i posypać posiekaną natka pietruszki. Samo zdrowie :) Smacznego !!!
Świetna propozycja!!!
OdpowiedzUsuńjej... ale genialny pomysł - zapisuje ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi:) Owsiana propozycja jeszcze u mnie będzie.
UsuńKluski z płatków owsianych? pierwsze słyszę o czymś takim...ale już mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńCzżbym była pionierka w tej kwestii? :)Jeśli ktoś lubi płatki owsiane to kluski będą miłą odmianą dla tradycyjnej owsianki.
OdpowiedzUsuńTeż się nigdy nie spotkałem z takimi kluskami, ciekawy pomysł, dawno nie jadłem płatków owsianych :)
UsuńAż się zarumieniłam,tak mi miło :)))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja na wykorzystanie płatków owsianych; ja - podobnie jak inny komentujący - spotykam się z takim daniem po raz pierwszy. Czuję, że kiedyś wypróbuję Twój przepis. :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie na smakiemsietoczy.blogspot.com
OdpowiedzUsuń