50 dkg mielonego - u mnie mięso z indyka
kilka czarnych oliwek
pół żółtej papryki
czerstwa bułka namoczona,odciśnięta i dodana do mięsa
jajko
sól,pieprz,
odrobina sproszkowanej papryki dodaję do panierki,żeby dodać smaku płatkom
płatki owsiane do panierowania
olej do smażenia
W misce mieszam mięso z jajkiem,odciśniętą bułką,przyprawami.Dodaję pokrojone na kawałki oliwki i paprykę pokrojoną w kostkę.Wyrabiam na jednolitą masę.Formuję kotlety i obtaczam w płatkach wymieszanych z papryką(można pominąć,ale z papryką panierka nie ma mącznego posmaku) i smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!!!
Robiłam kiedyś podobne, z dodatkiem curry i kurczaka. Pamiętam, że były pyszne :) Twoje wyglądają na niesamowicie smaczne! Bardzo podoba mi się dodatek oliwek i papryki. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńMnie smakowały na zimno i w zasadzie zjadłam je w formie szybkiej przekąski:)
UsuńSłyszałam że tak można zastąpić panierkę , ale sama nigdy tego nie wykorzystałam.
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz w ten sposób panierowałam mięso:)
Usuńtakiej wersji nie jadłam, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że mój pomysł przypadł do gustu:)
OdpowiedzUsuńPłatki są świetne do kotletów, często używam ich zamiast bułki do środka :)
OdpowiedzUsuńAaa:)Dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńFaktycznie pomysłowe :) Trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuń