Przepis na to danie jest w moim rodzinnym domu chyba całe wieki:) Zakładając własną rodzinę oczywiście przeszperałam Mamy książki z przepisami kopiując te bardziej interesujące. Przepis na gulasz właśnie tym sposobem pojawił się w moich zapiskach kulinarnych i gdyby nie to krojenie pieczarek...Ech,też brakuje Wam do tego cierpliwości? Mimo tego propozycja smaczna i całkiem pożywna :)
65 dkg pieczarek - oczyszczam,myję,kroję w kostkę
25 dkg boczku - kroję w kostkę
1 zielona papryka - oczyszczam,myję i również kroję w kostkę
1 duża lub 2 mniejsze cebulki - kroję w kostkę
koncentrat pomidorowy
śmietana
słodka papryka,asól,pieprz,natka pietruszki ,tymianek
Pokrojony boczek lekko podsmażam na patelni,dodaję do niego cebule i paprykę i duszę przez chwilę.Pokrojone pieczarki odparowuję na suchej patelni,można również od razu dodać je do boczku,wlewam śmietanę(gulasz ma mieć raczej gęstą konsystencję,a to zależy od ilości wlanej śmietany),przyprawiam,dodaję ok.2-3 łyżki koncentratu i duszę całość ok.15-20 minut.Mieszam w międzyczasie,żeby się nie przypaliło. Na koniec dodaję natkę pietruszki i danie gotowe. Najcześciej podaję z ryżem,ale ziemniaki,jeśli ktoś woli,nie są zabronione:) Smacznego!!!
No napewno by mi taki gulasz posmakował, bardzo lubię pieczarki :)
OdpowiedzUsuńZachecam do przygotowania:) No i nareszcie mam sposob na zielona papryke,z ktora zazwyczaj nie wiem co zrobic,ze wzgledu na specyficzny smak.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, bo uwielbiam pieczarki :)
OdpowiedzUsuńJa nastepnym razem zrobie z brazowych-bardzo mi przypadly do gustu,gdy pierwszy raz sprobowalam,sa bardziej aromatyczne i smakiem blizsze grzybom niz pieczarkom.
Usuńsuper :) musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńJesli sie lubi pieczarki,to napewno bedzie smakowac:)
Usuńa ja bardzo lubię grzybki wszelkie, ciekawe jak smakowałby z borowikami?:D
OdpowiedzUsuńGrzybowy!!! Jestem pewna,ze bylby rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, ten boczek nie jest za ciężki do pieczarek? ja bym ten przepis go pozbawiła, ale poza tym rewelacja! Ja akurat lubię kroić pieczarki, bo są wg mnie wdzięcznym przedmiotem do krojenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Monika
Boczek dodaje smaku całości,nie sądzę,żeby był za ciężki.Ewentualnie można zmiejszyć jego ilość.
OdpowiedzUsuńĆwierć kilo boczku i ja już jestem szczęśliwy :D Fajny przepis, nigdy nie robiłem gulaszu, w którym głównym składnikiem nie byłoby mięso :)
OdpowiedzUsuńChociaż raz udało mi się Ciebie zaskoczyć:)))
OdpowiedzUsuń