chleb tostowy
mleko do namoczenia kromek
mąka do panierowania chleba
jajko
mozzarella
olej do smażenia
Na 1 porcję potrzebujemy 2 kromki chleba. Kromkę z obu stron namaczamy w mleku,kładziemy jedną stroną na talerz z mąką i lekko dociskamy,żeby mąka się przykleiła. Na stronę bez mąki kładziemy mozzarellę pokrojoną na ok.0,5 cm plastry i przykrywamy drugą kromką namoczoną w mleku i obsypaną mąką(od strony sera kromki mają być tylko w mleku,bez mąki) i całość panierujemy w rozbełtanym jajku i smażymy krótko z obu stron na rozgrzanym oleju.Długie smażenie na wolnym ogniu spowoduje,że ser zrobi się twardy i gumiasty.Najsmaczniejsze tuż po zdjęciu z patelni,gdy ser ostygnie jest niesmaczny. Smacznego!!!
Uwielbiam takie przekąski. Do tego ostry sosik = poemat.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Gdy brak sosiku zadowalam się ketchupem.Z sałatą też jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńCzy mam usmażyć ?:)
OdpowiedzUsuńZrób mi takie , zrób !!!! Jestem chora - coś mi się chyba należy ??? !!!
OdpowiedzUsuńMa się rozumieć,już się robi:)
UsuńUwielbiam roztopiony, ciągnący ser :) Ciekawi mnie sposób panierowania, u mnie w domu zawsze chleb maczało się w samym jajku, ja mieszam jajko z mlekiem, za to z panierowaniem w mące się jeszcze nie spotkałem :)
OdpowiedzUsuńPodobno mąka w tym przypadku zapobiega przesiąkaniu mleka i jajek przez chleb.Ja smażąc kotlety też panieruję dodatkowo w mące,panierka się lepiej trzyma i jest bardziej chrupiąca.
UsuńTakiej w chlebie nie robiłam, pewnie pyszna, ale robiłam panierowaną w mące z kaszą kukurudzianą, jajkiem, bułką tartą(kuchnia lidla), do tego sos chilli, pycha:)
OdpowiedzUsuńWow! Pyszna:)
OdpowiedzUsuń