Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 17 stycznia 2013

Mozzarella w tostowym chlebku :)

Pomysł na tą przekąskę podpatrzyłam dość dawno temu w jednym z odcinków programu Nigelli. Nie przepadam za mozzarellą,ale spodobała mi się propozycja,bo przypomniała czasy dzieciństwa,kiedy to Mama smażyła nam w podobny sposób żółty ser.Chrupiący,przysmażony chlebuś,a w środku ciągnący się ser...mmmm...pycha:) Niestety nie udało mi się na zdjęciu ładnie przekazać"treści".


chleb tostowy
mleko do namoczenia kromek
mąka do panierowania chleba
jajko
mozzarella
olej do smażenia

Na 1 porcję potrzebujemy 2 kromki chleba. Kromkę z obu stron namaczamy w mleku,kładziemy jedną stroną na talerz z mąką i lekko dociskamy,żeby mąka się przykleiła. Na stronę bez mąki kładziemy mozzarellę pokrojoną na ok.0,5 cm plastry i przykrywamy drugą kromką namoczoną w mleku i obsypaną mąką(od strony sera kromki mają być tylko w mleku,bez mąki) i całość panierujemy w rozbełtanym jajku i smażymy krótko z obu stron na rozgrzanym oleju.Długie smażenie na wolnym ogniu spowoduje,że ser zrobi się twardy i gumiasty.Najsmaczniejsze tuż po zdjęciu z patelni,gdy ser ostygnie jest niesmaczny. Smacznego!!!


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przekąski. Do tego ostry sosik = poemat.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy brak sosiku zadowalam się ketchupem.Z sałatą też jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrób mi takie , zrób !!!! Jestem chora - coś mi się chyba należy ??? !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam roztopiony, ciągnący ser :) Ciekawi mnie sposób panierowania, u mnie w domu zawsze chleb maczało się w samym jajku, ja mieszam jajko z mlekiem, za to z panierowaniem w mące się jeszcze nie spotkałem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno mąka w tym przypadku zapobiega przesiąkaniu mleka i jajek przez chleb.Ja smażąc kotlety też panieruję dodatkowo w mące,panierka się lepiej trzyma i jest bardziej chrupiąca.

      Usuń
  5. Takiej w chlebie nie robiłam, pewnie pyszna, ale robiłam panierowaną w mące z kaszą kukurudzianą, jajkiem, bułką tartą(kuchnia lidla), do tego sos chilli, pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Będę czuć się zaszczycona,jeśli zdecydujesz się skorzystać z mojego przepisu,a następnie wyrazisz o nim swoje zdanie.Anonimie,bardzo proszę,podaj imię :)